Cenaze Telkin Duası Okunuşu ve Anlamı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cenaze gömüldükten sonra telkin duası nasıl okunur? Mezarın başından son olarak imamın ayrılması, halk arasında “talkın” olarak da bilinen telkin duası arapça metni, ve Türkçe (latince) okunuşunu hazırladık.  Vefat eden ölü için telkin duası derken şunuda özet olarak söylemek gerekir. Herkes ölüsüne telkin verip vermemekte serbest bırakı­lır, dileyen verir, dileyen de vermez. Telkinden önce hayatını kaybeden kişi için mezarı başında Yasin, Mülk, Amme ve Vakıa sûreleri gibi sûreler okunur.

Cenaze defnedilir edilmez kişilerin derhal cenaze başından ayrılması hoş bir davranış değildir. Çünkü cenazenin ruhu cenaze başındaki kişiler vasıtası ile alışkanlık kazanır ve ölü sorguya hazırlanır.

Cenaze defnedildikten sonra kabri başında ne yapılması gerektiği ile alakalı olarak peygamberimizden nakledilen bir hadis şöyledir:

Ebû Amr Osman İbni Affân radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre şöyle demiştir:

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem bir ölü defnedildikten sonra kabri başında durdu ve şöyle buyurdu:

“ Kardeşinizin bağışlanmasını isteyiniz ve Allah’tan ona başarılar dileyiniz. Çünkü o şu anda sorgulanmaktadır.” (Ebû Dâvûd, Cenâiz 69)

Cenaze defnedildikten sonra, telkin verecek olan Müslüman, cenazenin yüzüne karşı durur, yani mezarın kıble tarafına geçip, cenazeye döner. Ölünün ismi ile anasının ismi üç defa zikredilir. Meselâ ölünün ismi Mehmet, anasının ismi Aişe olsun. Üç defa:

Yâ Mehmet, yâ İbni Aişe denilir:

Arkasından şu dua okunur:

TÜRKÇE OKUNUŞU
Uzküri’l-ahde’l-lezî haracte aleyhi mine’d-dünyâ şehâdete en lâ ilâhe illallâhu vahdehû lâ şerike leh. Ve en ne Muhammeden abdühû ve resûlühû ve enne’l-cennete hakkun vennâre hakkun velba’se hakkun ve enne’s-sâate âtiyetün lâ raybe fihâ ve enne’l-lâhe yeb’asü men fi’l-kubur. Ve kul raditü billâhi rabben ve bi’l-islâmî dinen ve bi’l-Kur-âni imâmen ve bi Muhammedin aleyhi’s-salâtü vesselâmü nebiyyen ve bi’l-ka’beti kıbleten ve bi’l-mü’minine ihvânâ. Rabbiya’l-lâhü lâ ilâhe illâ hu aleyhi tevekkeltü ve hüve rabbü’l-arşi’l-azîm.

TÜRKÇE ANLAMI
«Şu ahdi zikret -ki, sen bu ahit üzere dünyadan çıktın-Allah’dan başka ilâh yoktur, birdir, ortağı yoktur. Muhammed aley-hisselâm Allah’ın kulu ve resûlüdür. Muhakkak surette cennet haktır, cehennem haktır, dirilmek haktır. Kıyamet hiç şüphe yok ki, gelecektir. Allah şüphesiz kabirlerdeki ölüleri tekrar diriltecektir. Ve şöyle söyle: Ben Rab olarak Allah’a, din olarak İslâm’a imam olarak Kur’an’a, peygamber olarak Muhammed Mustafa (s.a.v.)’ya, kıble olarak Kâbe’ye ve kardeş olarak da mü’minlere razı oldum. Benim Rabbim, kendisinden başka İlâh olmayan Allah’dır, ben O’na tevekkül ettim. O, azîm Arş’m Rabbidir.»

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Allah razı olsun amin

    Cevapla