Cenazeyi Musalla Taşına Koyunca Okunacak Dua

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cenazenin yıkanmasından gömülmesine kadar, yapılan işlemlere “teçhiz” (hazırlamak) denir. Ölen bir Müslüman’ı yıkamak, kefenlemek, cenaze namazını kılıp defnetmek Müslümanlar için farz-ı kifâyedir. Cenazenin bir an önce yıkanması, kefenlenip hazırlanması ve defnedilmesi müstehaptır. Cenazeyi yıkayan kimsenin abdest veya gusül alması müstehabtır. Cünüp, hayızlı veya gayr-ı müslim birinin cenaze yıkaması câiz ise de mekruhtur.

– Henefî ve Şafiilerin ittifakıyla, ölünün sağ omuzu kıbleye bakacak şekilde musallaya konur. Bu hususta kadın ve erkek arasında fark yoktur.

– Hanefilere göre, imam cenazenin göğsünün hizasında durur. Bunda erkek, kadın fark etmez. Hanbelî ve Şafiilere göre, erkek için imam (veya tek başına cenaze namazını kılan kimse), cenazenin başı hizasında, kadın için ise, cenazenin kalçaları hizasında durur. Hikmeti, kadının kalın kısmını diğer insanlara karşı örtmektir.

– Şafii Mezhebi’ne göre, mescidde cenaze namazını kılmak vacip değil, müstehaptır/sünnettir.(bk. Nevevî, Mecmu, 5/213). O halde, mescidin dışında, dışarıda da cenaze namazı kılmakta bir sakınca yoktur. (krş. Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslam’ı, 2/508).

TÜRKÇE OKUNUŞU
Elhamdü üllahl’l-Iezt haleka’f-rnevte ve’l-hayate Iiyeblüvena eyyüna ahsenü arneta. Vessalatü vesselamü ala seyyidina Muhammedin ma veecehe mtne’l-hayat! tle’l-meınati tlc dünya arnela. Ve ala alihi ve ashabihi’s-sabirurıe mine’l-hayatl ile’l-rnemüti ate’t-belai. İlahi inne ab dekehaza Imza nahbeha mine’l-hayati bikaderike feteveccehe ileyke biemrike Ienahrıü jbadüke’l-müntazırüne ile’n-kıdaı acallne’c-tama’nafi haze’l-makarnl’l-lczi fihi terana. Linercüke’f-Iahümme en tüsehhile aleyhi süale’l-münkereyni ve tec’ale ii kabrihi manzaraten ile’l-cennett’l-Icta uiddet Itmü’mtni’s-sekalevnl ve ente sernlu’d-düai vakbel duae na kerna ve adtena bihurmcti habibike’l-mustata. Ve asrlı’l-Iühümme hayran min hurücihi mine’d-dünya ile ravzati şefi’ına Muhammedin sallallahü teala aleyhi ve sellerne maa’s-salatı vesselami aleyhi ve ala filihi minna. İz hüve vesiletünô ileyke ve müşctteun merdıyyun Iedeyke ve sallallahü ala seyyidına. Muhammedin ve allhi ve sahbihi ecma in. Ve selam ün ale’I-mürseline velhamdü li Iahi rabbl’l-alemin.

TÜRKÇE ANLAMI
Hangimiz daha güzel amel işleyeceğiz diye, imtihan etmek için ölümü ve hayatı yaratan Allah’a hamd olsun. Salat ve selam, hayattan ölüme yönelen Efendimiz Muhammed Mustafa (s.a.v.) ‘ya ve O’nun hayattan, ölüme kadar belalara sabr eden ehli ve ashabı üzerine olsun. Ya Rabbi, şüphesiz bu kulun, senin kudretinI e hayattan ayrılıp, seyre (yolculuğa) çıktı. Senin emrinle de sana yöneldi. Biz kulların ise ecellerimizin bizi bulmasını bekliyoruz, burada toplanmış bulunuyoruz ve burada senden şunları rica ediyoruz: Allah’ım, bu mevtaya Münker ve Nekir’in suallerini kolaylaştır. Kabrini, dünyada da ahirette de mü’min olanlar için hazırlanmış olan cennete bakış yeri eyle. Sen duaları işitirsin, bizim dualarımızı va’dettiğin gibi, Habibin Muhammed Mustafa (s.a.v.) hürmetine kabul eyle. Allah’ım, bu kuluyun dünyadan çıkışıyla, şefaatçımız Muhammed Mustafa (s.a.v.) ‘nın kab rine hayırlar ulaştır. Bizden O’na ve ehline salat ü selam olsun. Çünkü 0, bizi senin huzuruna çıkaracak vesilerniz ve senin indinde kabul edilmi!’; olan sefaatçıdır. Allah’ın rahmeti Efendimiz Muhammed’e (s.a.v.) , al ve ashabının tamamına olsun. Selam, bütün peygamberlere, hamd alemlerin Rabbi olan Allah’a mahsustur.»

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir