Uykusuzluk İçin Dualar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uyku tutmadığında gecenin bir karanlığında birçoğumuzun uykumuz gelmesi için yapmadığım şeyler kalmamıştır belki.. Bu nedenle uyuyamayanlar için okunması tavsiye edilen bazı dualar derledik. Uyku, imandan sonra en büyük nimet olan sağlığın bir parçasıdır. Bilimsel tespitlere göre insan beyni, 24 saat için de biri gece diğeri gündüz olmak üzere iki kere uykuya programlanmıştır.

Peygamber Efendimizin uykusuzluk için Halid bin Velid hazretlerine öğrettiği dua:”Allahümme rabbes’semâvâtis’seb’ı vemâ ezallet, ve rabbel eradîni vemâ ekallet ve rabbeş’şeyâtîni ve mâ edallet, kün lî câran min şerri halkıke ecmeîn en yefru-ta aleyye ehadün minhüm ev en yetgâ, azze câruke ve tebârekes’müke”


Türkçe Okunuşu: Allahümme garabi’nnucumu vehadaeti’luyunu ve entelhayyu’l gayyumullezi la te’huzuhu sinetün vela nevmun ya hayyun ya gayyumu ihdileyli veenim ayneyya.

Manası: “Allah’ım, yıldızlar battı, bütün gözler sükûne erdi, Sen ise kendisini uyuklama ve uyku tutmayan Hayy ve Kayyûm’sun! Ey Hayy ve Kayyûm olan Allah’ım, gecemi sükûna erdir ve gözlerimi uyut!” deyip Muavvizeteyn (Felâk ve Nâs) sûrelerini okuyup yatmalıdır. (Bkz. Heysemî, X, 178)

Uyuyacak kişinin sorumlulukları
Muhasibî, uyku-ölüm ilişkisine dair Zümer sûresinin 42. ayetiyle hadisleri zikrederek uyku öncesinden başlayıp bir sonraki uyku vaktine kadar sorumlulukları sıralar.

Bunlar:
– halis niyet,
– tövbe,
– kulluk bilinci,
– beden ve ruh temizliği,
– ibadet, kul hakkına riayet,
– mazlumlara yardım,
– haksızlıklarla mücadele,
– çevre duyarlılığı,
– sosyal çevreyle ilgilenme,
– selâmlaşma,
– hal hatır sorma,
– günahlardan uzak durma,
– ticarî dürüstlük,
– yararlı bilgi peşinde olma gibi duygu ve davranışlardan oluşur. (er-Riʿâye li-ḥuḳūḳıllâh, s. 503-514)

Kuşeyrî de “gaflet uykusu” ve “âdet uykusu” (doğal uyku) şeklinde iki uyku türünden bahsettikten sonra normal uykunun “ölümün kardeşi” diye nitelendirildiğini belirtir. “Neden uyumuyorsun?” diye sorulunca Mâlik b. Dînâr, “Cehennem uyumama izin vermiyor” cevabını vermiş, uyku ve uyanıklıktan hangisinin daha hayırlı olduğu sorusuna da insanların durumuna bakarak cevap vermek gerektiğini söylemiştir.

Buna göre dinî duyarlılığı güçlü kimseler için uyanıklık, zayıf olanlar için uyku daha hayırlıdır. Bu sebeple şeytana en ağır gelen şeyin günahkar kimselerin uykusu olduğu söylenir.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir