Bu Ayda Oruç Tutmak İstiyen Kişi Nasıl Niyetini Getirir

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bu aylarda oruç tutmak için nasıl niyet edilir veya yarın oruç tutacağım ama bu ayda oruç niyeti nasıl getirilir? sorusu sorulduğunda ilk önce yapılması gereken şudur. Yarın ki orucun niyeti için kişi oruç tutacaksa hicri takvime bakıp hangi ayda olduğunu bilip ona göre oruç niyetini getirir veya söyler. Müslümanlar bazı ibadetlerini Hicri aylara göre yaptıklarından dolayı bu ayları takip etmek ve bunları yaşamımıza geçirmek önemlidir. İslâm’ın beş şartından biri oruç tutmaktır. Lakin bazı nedenlerden dolayı Ramazan ayında oruç tutmayıp kazasını veya bazı ayların faziletinden sevabından dolayı nafile oruç tutumak istiyen müslümanlar o ayda nasıl oruç niyetini getirecek? sorunusunu sizler için derledik.

Niyet bütün ibadetlerde temel şarttır. Orucun sahih olması İçin niyet şarttır. Niyet öncelikle kalben kasıt olmasıdır. Yani kalbin kast etmesi meyil etmesi ve azmetmesi demektir. Kalben niyet kâfidir. Oruç için sahura kalkmak da niyet sayılır. Fakat niyetin dil ile yapılması menduptur. İşte onun için sahur yapması sahura kalkması yada herhangi birşey içip yemesi ve bunu yaparken yarın niyetli olması düşüncesi kalbinden geçmişse bu kişide niyet var demektir. Her ne kadar kişinin niyet etmesini unutması kalbinden geçirdiği için bir niyettir.
Oruc niyeti ne hangi vakte kadar veya oruç tutarken niyet ne zaman edilir ? 
Ramazan, nezir (belirli günlerde tutulması adanan) oruçlar ile nafile oruçları için niyet etmenin vakti, güneşin batmasından istiva (Güneşin gök kubbenin tam üst noktasında olduğu zaman) kaba kuşluk zamanına kadar olan vakittir. Bundan önce veya sonra niyet edilemez. Mesela bir kimse ikindi vaktinde, yarın oruç tutayım diye niyet edip de ertesi günü öğle vaktine kadar uyursa, oruç tutmuş olmaz.

Yarın oruç tutacağını bilmek ve içinden geçirmektir. Dil ile söylemek ise, şart olmamakla beraber sünnettir. Gece sahura kalkmak da niyet yerine geçer. Niyet etmek, tüm oruç çeşitleri için gerekli bir şarttır. Yalnızca kalpten geçirilmesi yeterli iken, bunun dil ile de söylenerek kuvvetlendirilmesi daha iyi olur.

İbâdet niyet ile olacağı için, oruç ibâdetinde de niyet şarttır. Niyet, asıl insanın kalbindedir.
Şâfiîlere göre, nâfile oruç için, güneş batana kadar niyet câizdir. Yeter ki niyete kadar orucu bozucu bir şey yapılmasın.

Ramazan-ı şerîfin her günü için ayrı niyet lâzımdır. Çünkü araya geceler girmekte ve her günün orucu, ayrı bir ibâdet sayılmaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir