Cenaze Namazı İçin Tesbihat Zikirlerini Terketmek Caiz midir

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Her canlı gibi insan da sınırlı bir ömre sahiptir. Cenâb-ı Allâh’ın takdir etmiş olduğu ömür sona erdiğinde, cenaze namazı kılınarak defnedilir. Ölülerimiz için bir başka görevimiz ise onu en güzel şekilde yıkamak ve kefenlemektir. Ölülerimize karşı görevlerimizden biride onların cenaze namazlarını kılmak ve onları defnetmek için kabire kadar arkasından gitmektir. Cenaze namazı farz-ı kifâyedir. Cenaze namazında cenazenin erkek mi, kadın mı, çocuk mu olduğuna yönelik niyet şarttır. Peki Cenaze namazı kılınacak vakitlerde camilerde namazların tesbihatı terk edilmekte, buna mukabil birtakım lüzumsuz konuşmalar, nutuklar ve merasimler gibi bahanelerle cenaze bir hayli geç defnedilmektedir. Namazın tesbihatlannın terkine ne buyurulur?

Bilindiği gibi ölüm tahakkuk edince bir an evvel namazını kılıp defnetmek için acele etmek sünnettir. Peygamberimiz (sav) Talha bin Beraa hakkında şöyle buyuruyor:

“Ölünce cenaze namazını kılmak için bana haber veriniz. Bu hususta geç kalmayınız. Bir müslümamn cenazesi aile efradı arasında bekletilmesi doğru değildir” (138).

Görüldüğü gibi teçhiz, tekfin ve defn hususunda acele etmek sünnettir. Ama bunun mânası koşa koşa abdest almak, acele acele vakit namazını kılmak, sonra teşbih ve duayı terk etmek demek değildir. Tersine maksat gerekli olmadığı halde onu bekletmektir. Bu nedenle namazın teşbih ve sünnet olan zikrini terk etmek sünnet olamaz. Çünkü namazın akabindeki zikr teşbih ve dua her zaman için sünnettir. Peygamber (sav) cenaze olduğu zaman bunlan terk ediniz dememiştir. Ancak farz ve vacip olmadığı için terkinden dolayı günaha girilmiş olmaz.

(138) Ebu Dâvud. İbnl Abldin – Reddül Muhtâr, c. 1, s. 572

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir