Cuma Günü ile ilgili Sünnetler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

cuma günü yapılması gereken sünnetler nelerdir? sorusu sorulduğunda hangimiz biliyoruz ve kaçımız bu cuma günü yapabiliyoruz. Cuma günü birçok fazîleti ve sevabı kendisinde toplamış mübârek bir gündür. Bu sebeple cuma günü yapılan ibadetlere iki kat sevap verilir. Bugün işlenen günahlar da iki kat yazılır. Peygamberimiz (asm)’in yaptığı, konuştuğu, hal ve hareketlerinin tamamına sünnet diyoruz. Cuma gününde Müslümanlar bir araya gelir, topluca Cuma namazı kılar, birbirleriyle görüşüp kaynaşırlar. Bütün bu özelliklerinden dolayı gerek fert gerekse toplum olarak müslümanlar açısından büyük önem taşıyan cuma gününde farz olan cuma namazından başka şu hususların yapılması sünnettir.

1) Cuma günü gusül etmek. “Bir kimse cuma günü gusül abdesti alır, elinden geldiği kadar temizlenir, ya kendi özel kokusundan veya evinde bulunan güzel kokudan sürünür ve evinden çıkar, iki kişinin arasına girmez, sonra üzerine farz olan namazı kılar, imam hutbe okurken susup onu dinlerse, o cuma ile öteki cuma arasındaki günahları bağışlanır.” (Buhârî, Cum’a 6, 19)


2) Cuma günü Beyaz elbise giymek.“CUMA Beyazdir Cuma Günü Beyaz Giymek Sevaptir . . CUMA Teslimiyettır Kulun RABBIME Teslim Oluşudur .


3) Cuma günü Tırnak, saç ve diğer fazla kılları kesmek.
 Cuma günü tırnaklarını kesen kişiyi Cenab-ı Hak, gelecek cumaya kadar ve ondan sonra üç gün daha belalardan korur.(Mevahib-i Ledünniye) (Eğer tırnaklar çok uzamışsa cumaya kadar beklenilmez; hemen kesilir.) dinîmizin bedenî temizlik kapsamında emrettiği tırnakların ve kesilmesi/yolunması gereken tüylerden arınmak için Cuma gününü tercih etmek de bu günün faziletine erişme açısından önemlidir.


4) Cuma günü Güzel koku sürmek. Resulullah (sav) Cuma günleri güzel kokular sürmeye her zamankinden daha fazla dikkat etmiştir. O gün koku sürmek haftanın diğer günleri koku sürmekten daha faziletlidir.


5) Cuma günü Hutbe okunurken sessiz bulunmak.
 Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Bir kimse güzelce abdest alarak cuma namazına gelir, hutbeyi ses çıkarmadan dinlerse, iki cuma arasındaki ve fazla olarak üç günlük daha günahları bağışlanır. Kim hutbe okunurken çakıl taşlarıyla oynarsa, boş ve mânasız bir iş yapmış olur.” (Müslim, Cum`a 27. Ayrıca bk. Müslim, Cum`a 26)

Ebu Zerr’den de şöyle dediği rivayet edilmiştir: “Hz. Peygamber (asm) buyurdu ki:
“Her kim cuma günü gusleder, güzelce yıkanır, temizlenir, temizliğini güzel yapar, en güzel elbisesini giyinir ve Allah Teâlâ’nın nasib ettiği güzel kokudan sürünür, sonra cumaya gider, lakırdı etmez ve Mülümanların omuzlarına basmaz ve onlara eziyet etmezse, Allah o cuma ile diğer cuma arasındaki kusurlarını affeder.” (Buhari, Cuma, 3, 6)

Bu ve benzeri rivayetlerde, cuma günü giyilecek elbisenin temiz ve güzel olması ve mümkünse en iyi elbisenin giyilmesi tavsiye edilmektedir. Ayrıca ilk defa giyeceğimiz yeni elbisemizi mümkünse cuma Günü giymek de bütün bu güzellikleri bir arada bulundurmak açısından daha iyi olur.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir