Devlete Verilen Vergi Zekat Sayılır mı / Vergi Sadaka Yerine Geçer mi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hükümete verilen vergi zekât sayılır mı?
Zekât, İslam’ın beş esasından birisidir, yüzde yüz ibadettir, yüzde yüz Müslümanlık gereğidir. Zekât, fertlerin sorunlarına çözüm için konmuş bir ibadettir. zekât dinî bir yükümlülüktür. Vergi bir vatandaşlık görevidir; Vatandaşlardan vergi toplayan devlet, bu paralarla Müslim, gayri Müslim, zengin-fakir ayırımı yapmaksızın halka çeşitli hizmetler yapmaktadır.

Zekât malî bir ibâdettir. İslâmî esâslara dayanan İslâm devleti, nisaba mâlik olan müslümanlardan mu’ayyen bir nisbette mallarının bir kısmım zekât niyetiyle alıp muhtaç kimselere verir. İslâm devleti olmadığı takdirde mükellef bizzât onu, verilmesi gereken yerlere verir. İslâmî esaslara dayanmayan bir devletin, mükelleflerden aldığı şey zekât olarak kabul edilmez. Aynca devlet, zekât adıyla değil, vergi olarak almakda ve aldığı vergiyi de zekâtın verilmesi gereken ve Kur’ân-ı Kerîm’de belirtilen sekiz sınıfa vermektedir.

Hülâsa: Devlete verilen vergiyi zekât olarak kabul etmek yanlıştır. Devletin, ihtiyaca binâen âdilâne bir şekilde zenginlerden aldığı şey yine zekât sayılmaz. Çünkü zekât niyetiyle almıyor (48).

(48) al-Zevâcir c. 1, s. 183 İbn Abidin c. 2, s. 39

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir