Erkek veya Kadın Başı Açık Olarak Namaz Kılmak Caiz midir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Evvela şu hususun iyi bilinmesi gerekir. Namaz bir ibadettir. İbadetlerde de önemli olan dinin koyduğu formüllere uygun hareket etmektir. Namazın şartlarından birisi’de setri avrettir. Müslüman erkeklerin ve kadınların değişik ortam ve farklı kişilerin yanında vücutlarının ne şekilde örtülmesi gerektiğini ifade eden bir fıkıh ıstılahıdır. Baş, erkeğe nisbetle avret sayılmadığı için başı açık olarak kılman namazı sahihtir. Ancak sarık veya takke ile başı örtmek daha efdaldir. Peygamber (sav): “Sarıkla kılman iki rek’at namaz, sanksız olarak kılınan yetmiş rek’attan daha hayırlıdır” (62) buyurmuştur.

“Setere” fiilinden türeyen “setr”, örtmek, kapatmak, “Avret” ise örtünmesi gereken yerler demektir. Setr-ı avret, namazın farzlarından biridir. Erkeklerin avret yerleri ile kadınların avret yerleri farklı olduğu gibi, mahrem (yakın) olan akrabalar karşısında kapatılması gereken avret yerleri ile yabancılar karşısında kapatılması gereken avret yerleri de farklıdır. Kadınların yanında kapatılacak yerlerle erkeklerin yanında kapatılacak yerler yine farklıdır.

Kadınlar başı açık namaz kılabilir mi?
Kadının namaz kılarken başını örtmesi gerektiğinde icma ve ittifak vardır. Ve bir kadın başı açık olarak namaz kılmışsa iade etmesi gerekir. Bütün mezheplere göre, kadınların namazda başlarını örtmeleri gerekir. Namazın sahih olması şartını yerine getirmiş olmak için başını örtmüş olmaya ihtiyaç kesindir.

Resûlullah (s.a.v.) Efendimiz: “Allah ergenlik çağına ulaşan kadının başörtüsüz olarak kıldığı namazını kabul etmez.” buyurmuştur.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir