Gusül Abdestin Suyu Temiz Suya Sıçrarsa Yıkanmak Caiz Olur mu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gusül Alırken Vücudumuzdan Sıçrayan Su Temiz Suya Karışırsa Yıkanmak Caiz olur mu?
Kendisine gusül farz olan kimsenin yıkandığı suyun temiz olması şarttır. Bunu biliyorum. Ancak, bazan yıkanırken üzerimizden sıçrayan su damlacıkları temiz suyun içine düşmekte, böylece yıkandığımız su sıçrayan damlacıklarla karışmaktadır. Böyle su ile gusül yapılır mı?

Gusül, Allâh-ü Teâlâ’nın emrettiği, hem maddi hem de manevi temizlik şeklidir. Gusül, özel bir şekilde vücudun tamamına temiz su dökmek demektir. Diğer bir değişle gusül, bütün bedenin, hiçbir tarafında iğne ucu kadar kuru yer kalmayacak şekilde yıkanması demektir. Kadını ve erkeği cünüplükten çıkaran, hayz ve hifasdan çıkan kadınların manevi anlamda temizlenmesi için gusül abdesti mutlaka gereklidir.

Guslün Farzları (3) üçtür.

1- Ağzı yıkamak (mazmaza).

2- Burnu yıkamak (istinşak).

3- Bütün bedeni yıkamak.

Bedenden sıçrayan su damlacıklan, içine düştüğü suyun yarısı kadar çok olmadıkça temiz suyu kirletmez. O su ile gusül yapılmasına mâni olmaz. Aslında sıçrayan su damlacıkları temizdirler, fakat temizleyici değillerdir. Dikkat etmek elbette en iyisidir. Fakat az miktarı zarar vermez.

Gusül sırasında bedenimizden sıçrayan sular banyo kovasına veya hamam kurnasına sıçrarsa su ‘musta’mel/kullanılmış’ olmaz. Bu durum suyu necis kılmaz. Çünkü bedenimizden damlayan bu sular oldukça azdır, temizliğine zarar vermez.

Yıkanırken bedenden sıçrayan mâ-i müstâmel dediğimiz kullanılmış suya gelince, bu su, temizdir, ama temizleyici değildir. Bu itibarla, temiz bir suyun içine böyle kullanılmış su damlacıkları düşse, hemen o suyu kirletti denmez, bakılır. Sıçrayan kullanılmış su mu fazla, yoksa kaptaki kullanılmamış su mu fazla? Şâyet temiz suya sıçrayan su damlacıkları azınlıkta, temiz su fazla ise, bununla gusül de yapılır, abdest de alınır. Birkaç damlacık su, kurnadaki yahut kaptaki suyun temizliğine mâni olamaz.

Cenabetten veya hayız ve lohusalık halinden dolayı gusül alan kimse mümkün mertebe suyun temizliğine dikkat etmeli ve necasetten sakınmalıdır. Çünkü suyun necis olması, guslün sıhhatine engeldir. Bu bakımdan yukarıda zikrettiğimiz durumlardan ihtiyaten de olsa sakınmak en iyisidir.

Gusül veya Abdestte kullanılan su temizdir. Ama temizleyici değildir. Böyle bir su temiz suya karıştığında hangisinin oranı daha çoksa o hükmü alır. Mesela 20 litre suyun 11 Litresi Temiz, 9 Litresi Kullanılmış su olsa onunla gusül yapılır, Abdest alınır. Ama tersi olursa o su kullanılmış hükmünde olup onunla abdest gusül olmaz.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir