Hayvan Nasıl Kesilir / Duası Nasıl Yapılır

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünyanın bir çok ülkesinde gerek koyun, gerek keçi veya dana vb büyükbaş ve küçükbaş olmak üzere hayvanlar kesiliyor. öncelikle Kesen kişi kitab ehli biri olmalıdır. Keseceğiniz hayvan veya Kurban kesmek için bıçak önceden bilenip hazırlanır ve hayvanın göremeyeceği bir yere konulur. Kesimden önce hayvana eziyet veya onu rahatsız edecek birşeyler den kaçınmak lazımdır. Rahatlıkla kesilebilen hayvan, boğazından ve boyun çukurundan (nefes ve yemek borusundan) kesilir. Kesilmesi mümkün olmayan hayvanın kesimi ise» mümkün olan şekillerle (ateşli silâh hâriç) öldürülür. 

Kesilmesi şart koşulan damarları kesip kan akıtan şeylerden herhangi biriyle kesim yapmak sahîh olur. Şu halde bıçakla, kamış kabuğuyla, bıçak gibi keskin kenarlı beyaz taşla, tırnak ve diş dışındaki diğer kesici şeylerle kesim yapmak caizdir. Diş ve tırnak, vücûda bitişik olurlarsa onlarla kes­mek caiz olmaz. Ama vücuttan ayrı olurlarsa, onlarla da kesim yapılabilir. Ancak hayvana azâb çektirdiklerinden dolayı kesimi bunlarla yapmakta ke­rahet vardır. Kör bıçakla kesim yapmak da mekruhtur.

Büyük bir adama yakın olup ona yaranmak ve onu onurlandırmak için kesilen hayvanın eti, Allah´tan başkası nâmına kesildiği gerekçesiyle helâl olmaz; yenilemez. Ama ikram maksadıyla misafir için kesilen hayvan helâl­dir. Bu kesilen hayvandan başka bir şey misafire ikram edilse bile hüküm aynıdır.

Devenin ve deve gibi uzun boyunlu hayvanların nahredilerek kesil­meleri, Mâlikîler dışındaki diğer mezheblere göre sünnettir. Mâlİkilerin buna ilişkin görüşleri aşağıya alınmıştır. Davar ve sığır gibi diğer hayvanlar sa normai kesimlerle kesilirler.

Kesimden önce bıçak ve benzeri kesici âletlerin hayvanın gözünden uzak bir yerde bilenmeleri sünnettir. Hayvanlardan biri, diğerinin gözü önünde kesilmemelidir. Kesilecek olan davar veya sığırsa so! yanı üzeri­ne yatırılmalı, sonra da şu duâ okunmalıdır:

Hayvanin canı çıkmadan boynunu kırmak, derisini yüzmek, bir uzvu­nu koparmak veya tüyünü yolmak mekruhtur. Kıbleye yöneltmemek ve hiç bir fayda sağlamayacak eziyetlerde bulunmak da mekruhtur.

Kurban kesmek için bıçak önceden bilenip hazırlanır ve hayvanın göremeyeceği bir yere konulur.Sonra hayvan ayakları ve yüzü kıbleye gelecek şekilde sol tarafına yatırılır.Hayvanın sağ arka ayağı serbest kalmak şartıyla diğer ayakları bağlanır.Bundan sonra tekbir ve tehlîl getirilir. Arkasından “Bismillâhi Allâhü ekber” denilerek, hayvanın boynuna bıçak vurulur.

Nefes ve yemek boruları ile şahdamarı denilen iki ana damarı kesilir.Hayvan soğumaya bırakılır, kanının akması beklenir ve sonra derisi yüzülür.Hayvanı elinden gelirse, kurban sahibinin kendisinin kesmesi menduptur. Kendisi kesemezse, bir müslümana kestirir.Hayvan incitilmeden kesilecek yere götürülür. Devenin dışındakiler kıbleye karşı sol tarafları üzerine yavaşça yatırılır.

Kolaylık olması için üç ayağı da bağlanır. Sonra kesecek olan:“Allahü ekber, Allahü ekber, lâ İlâhe illallahü vellahü ekber, Allahü ekber ve Lillahilhamd. Bismillâhi Allahü ekber” der, ara vermeden büyük ve keskin bir bıçakla keser.Sadece “Bismillâhi Allahü ekber” diye kesse de olur. Usulüne göre bir kesim yapmış olmak için, hayvanın yemek ve nefes boruları ile iki şah damarının kesilmesi gerekir. Kurban kesildikten sonra sahibi, Allah rızası için iki rekat namaz kılar, sonra da dua ederek Allah’tan dileklerde bulunur.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir