2024 Hicri Yılbaşı ve Aşure Günü Ne Zaman

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hicri yılbaşı anlamı nedir? belki çoğumuzun internette taradığı veya aradığı bir cümledir. Hicri Yılbaşı takvimi biliyorsunuz ki diğer takvimlere benzemez. Bu sebeple, tarihlendirmede kullanılan yegâne zaman ölçüsü takvimdir. Ayrıca ayrıların isimleri farklıdır. Hicri Yılbaşı ne demek denildiği zaman 1 yılı 354 gün olan miladi ve rumi tarihler gibi 12 ay esasına dayanır ve Peygamberimizin Mekke-i mükerremeden Medine-i münevvereye hicretinin başlangıç olarak tarihe, veya seneye “Hicrî Yıl” denir. Hicri takvim, Hicri Şemsi takvim ve Hicri Kameri takvim olmak üzere ikiye ayrılır. Bu takvime göre ayın dünya çevresindeki dönüşü yirmi dokuz buçuk gün olarak kabul edilir.

Öncelikle şunu ifade etmek gerekir ki,Sahabiler Hz. Ömer (r.a.) devrinde Müslümanlar için bir takvim tesbit ederken, daha birçok önemli olay arasından Peygamber Efendimizin Mekke’den Medine’ye göç ettiği tarihi esas almaları çok büyük bir önem arz etmektedir.

Hicri takvime göre Kameri olarak 1 Muharrem 1446’ya girdiğimiz zaman inşaallah 01 Temmuz 2024 Pazar günü Muharremin Başlangıcı olacak. Yani hicri yılbaşının birinci günü olacak. Müslümanlar için Muharrem ayının birinci gecesi “Yılbaşı”gecesidir.  Muharremin 10. günü yani (10 Temmuz 2024 pazar) Aşure günü olarak kutlanacak.

HİCRİ TARİHLER

MİLADİ TARİHLER

Gün

Ay

Yıl

Gün

Ay ve Yıl

Haf. Gün

Dini Günler

1 MUHARREM 1446 07 TEMMUZ 2024 PAZAR HİCRİ YILBAŞI
10 MUHARREM 1446 16 TEMMUZ 2024 SALI AŞURE GÜNÜ


Hicri Takvim bir Ay takvimi olduğundan 354 güne denk gelir, ve bu yüzden Miladi takvime göre yılbaşı her yıl 11 gün önce gerçekleşir.  Hicri takvimi ayın döngüsüne göre hesaplandığı için, güneş döngüsüne bağlı Miladi takvimden yaklaşık 10 gün kısadır. Hicrî takvim hicreti esas alır. Günümüzde kullanılan milâdî takvim ise Hz. İsa’nın doğumunu ‘tarih başlangıcı olarak esas almaktadır.

Müslümanlar ayların isimleri için İslam öncesi dönemde kullanılan isimleri kullanmaya devam etmişlerdir. Hicri Ayların adları şunlardır:  Muharrem, Safer, Rebiul-evvel, Rebiül-ahir, Cemazil-evvel, Cemazil-ahir, Receb, Şaban, Ramazan, Şevvâl, Zilkâde, Zilhicce takip eder. Bunlar içerisin’de en önemlisi Ramazan ayıdır. Çünkü Mukaddes Kur’anı Kerim bu ayda indirildi. Bu ayda oruç tutulur.

Muharrem ayı : Şehrullahi’l-Muharrem olarak meşhur olan, yani Allah’ın ayı Muharrem olarak bilinen Muharrem ayı, İlahi bereket ve feyzin, Rabbani ihsan ve keremin coştuğu ve bollaştığı bir aydır. Âşura Günü ise Muharrem’in 10. günüdür. Âşura Gününün Allah katında ayrı bir yeri vardır.

Bugünde Cenâb-ı Hak on peygamberine on çeşit ikramda bulunmuş ve kudsiyetini arttırmıştır. Bu günlerde oruç tutmak çok faziletlidir. Peki neden oruç tutmak önemlidir denildiğinde.O gün Muharrem ayının 10. günü Aşura günüydü. “Bu ne orucudur?” diye sordu. Yahudiler, “Bugün, Allah’ın Musa’yı düşmanlarından kurtardığı, Firavun’u boğdurduğu gündür.

Hz. Musa (a.s.), bir şükür olarak bugün oruç tutmuştur” dediler.Peygamberimiz onlara, “Biz, Musa’nın sünnetini yaşatmaya sizden daha çok yakınız ve hak sahibiyiz” diyerek kendisi ve Müslümanlar o gün oruç tuttular.Peygamber Efendimiz buyurur ki: “Ramazan orucundan sonra, tutulan oruçların en faziletlisi Allah’a izafet ile şereflendirilen Muharrem ayındaki oruçtur” “Aşûra günü’nde tutulan orucun, bir yıl önce işlenen hata ve günahların bağışlanmasına vesile olacağı müjdelenmiştir”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir