İslami Kına Gecesi Nasıl Olur

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yapılan düğünlerde dinimizin yüce ahlakına uymak ve ona aykırı hareket ve davranışlarda bulunmamak gerekir.Özellikle içki içilmesine, meşru olmayan çalgıların çalınmasına ve gereksiz yere kadınlarla erkeklerin birbirlerine karışmamalarına dikkat edilmelidir. Düğün yeni evliler için bir sevinç ve saadet günüdür. Bu sebeple damat için eğlenti tertiplemek ve kız için de kına gecesi tertip edip kına yapmak esasen güzel bir adettir. Ancak bunda aşırı gitmemeli ve meşru yolların haricine çıkmamalıdır ve Allah’ın Resulünün menetmiş olduğu şeyleri yapmamalı ve buna özen göstermelidir.

Bazı şehirlerde mevlitle ve çay ve kuruyemişlerle ve güzel muhabbetlerle kutlarlar ki bu gerçekten çok güzel bir örf ve adettir. Malum olduğu üzere böyle güzel cemiyetlerde Resûlullah’m ruhu da teşrif eder ve Allah’ın melekleri de bu cemiyete katılırlar. Onların bulunduğu bir cemiyete Allah’ın nuru, feyzi, rahmet ve bereketinin tecelli edeceği tabiidir. O evde, düğünde bolluk ve bereket olur. O ailenin temeli sağlam ve evliler arasında saadet ve selametle o derece kuvvetli olur. Böylece cemiyetin sahibi de sonsuz mükafatlar kazanmış olur.

Bazı şehirlerde ise düğünlerde tef ve ona benzer şeyler çalınarak eğlenceler tertip edilir ve o geceyi öylece geçirirler. Asr-ı saadette ashabın yapmış oldukları düğünlerde de def ve ona benzer şeyler çalınır ve şiirler okunurdu.

Resûlullah (bir düğün sonrasında) Hz. Ayşe’ye hitaben şöyle buyurdu: “Ya Ayşe! Sizin def çalıp şiirler okuyan muganniyeniz yok mu? Böyle oyunlar Ensarın hoşuna gider.”

Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor ki: “Nikahı ilan edin, onu mescitlerde kıyın ve def çalmak suretiyle de etrafa duyurun.”

Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor ki: “Helal ile haramı (evlenmeyi ve ziyanı) birbirinden ayıran def çalmak ve şenlik yapmaktır.”

Bu izahlardan anlaşılıyor ki İslam dini düğün ve bayramlarda yapılan ve ifrata varmayan eğlenceleri engellemediği gibi hususi olarak bunlara önem vermiştir. Çünkü bir cemiyetin devamı ve bekası için milli şuur ve heyecan gereklidir. Bu sebepledir ki, müminler düğün, bayram ve buna benzer zamanlarda İslam ahlakına uygun eğlenceler tertip etmeli, Allah’a ve Resulüne karşı gelmekten son derece sakınmalıdırlar.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir