Kadın Hangi Durumlarda Kocasından Boşanmak Talebinde Bulunabilir

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kadın hangi şartlarda eşinden boşanmak istiyebilir? İslam dini kadını hiçbir zaman mağduriyet altına sokmamıştır.İslam dini kadını hiçbir zaman mağduriyet altına sokmamıştır. Öyle ki kadın şu durumlarda kocasından boşanma talebinde bulunabiliyor:

1-
Kadın cinsi münasebete engel olan noksanlıklardan uzak ise ve erkekte cinsi münasebete mani hastalıklar olduğunu görür ve buna muttali olursa bu durumda hakime müracaat ederek boşanma isteğinde bulunabilir. Erkeğin hastalığı tedavi edilmez bir hastalık ise, hakim derhal boşanmalarına hükmeder. Eğer tedavi edilir bir hastalık ise o zaman da hakim bir senelik bir mühlet verir. Bu müddet içinde hastalık tedavi olmamışsa ve kadın boşanmakta ısrar ediyorsa koca boşanmak istemezse bile hakim boşanmalarına hükmeder.

2- Eğer hastalık cüzzam ve zührevi hastalıklar gibi kadına zarar vermeden yaşanması imkanı olmayan bir hastalık ise kadın bu durumda da boşanma talebinde bulunabilir. Hastalığın iyi olması ümit ediliyorsa bir sene mühlet tanınır. Yoksa hemen boşanmalarına hükmolunur.

3-
Nikahın kıyılmasından sonra, koca delirecek olursa ve kadın da boşanma talebinde bulunursa boşama işlemi bir sene sonraya bırakılır. Eğer bu zaman zarfında erkek iyileşmezse boşanmalarına hükmolunur.

4-
Erkek izini belli etmeden ortadan kaybolur,kadının da nafakasını temin etmesi imkansız olursa, hakim gerekli araştırmayı yaptıktan sonra kadının isteği üzerine boşanmalarına hükmeder.

5- Nafaka veya nafaka yerine geçecek mal bıraktıktan sonra ortadan kaybolan bir erkek hakkında, (kadın boşanma talebine bulunursa) hakim gerekli araştırmayı yapar. Nerede olduğu, öldüğü veya kaldığı hakkında bir bilgi bulunamaz ve yaşadığından ümit kesilirse bu tarihten başlamak üzere dört sene beklenir. Bu zaman zarfında erkek ortaya çıkmaz ve kadın da boşanma isteğinde ısrar ederse hakim artık boşanmalanna hükmeder.
Sıraladığımız bu çeşit ayrılıklar kesin olarak boşanmak gibidir.

6-
Karı koca arasında geçimsizlik had safhaya varır ve taraflardan biri boşanma isteğiyle hakime müracaat ederse hakim her iki tarafın ailelerinden birer hakem seçer. Eğer ailelerden hakem olacak kimse yoksa veya olanlar da bu vazifeyi ifa edecek durumda değillerse bu durumda hariçten uygun görülen kimseler hakem tayin edilir.

Bu suretle teşekkül eden aile meclisi iki taraf arasında ıslah çarelerini araştırır, anlaşmak mümkün olmazsa ve suçerkekte ise hakim boşanmalarına, mehrin tamamı veya bir bölümü kocaya bağışlanarak ayrılmalarına hükmedebilecektir. Hakemler verecekleri hükümlerde görüş birliğine varamazlarsa hakim, gerekli nitelikleri taşıyan başka bir hakem heyeti veya taraflara akraba olmayan üçüncü bir hakem seçer. Hakimlerin verecekleri hükümler kesindir ve onların hükümlerine itiraz etmek mümkün değildir.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir