Kadınların Kabirleri Ziyaret Etmesi Hakkında Bilgi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ölümü hatırlamak, ölüden ibret almak ve ahireti düşünmek için kabir ziyaret etmek sünnettir. Mezarlıkların ziyaret edilmesi, bu vesileyle ziyaret edenin, ölü için Kur’an-ı kerim okuması, ona dua etmesi tavsiye edilir. Sessiz bir hüzün içindeki ziyaretler insanın ihtiraslarını azaltır, ibretini çoğaltır, İslâmî hayata doğru meyil meydana getirir. Böylesine faydalı ziyaret haram olmaz, yasaklanmaz. Hz. Peygamber (s.a.s.), cahiliye alışkanlıklarının devam ettiği dönemde kabir ziyaretini bir ara yasaklamış, ancak bunu daha sonra serbest bırakarak, “Size kabir ziyaretini yasaklamıştım. Artık kabirleri ziyaret edebilirsiniz. Çünkü bu size ahireti hatırlatır.” (Müslim, Cenâiz, 106; Ebû Dâvûd, Cenâiz, 81) buyurmuştur.

Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem bu âdetlerin çirkin ve mânasız olduğunu benimsetene kadar kabir ziyaretini yasakladı. Kadınlar eski âdetleri devam ettirmeye daha arzulu oldukları için, onların kabirleri ziyaret etmesini özellikle yasakladı. Ölülere nasıl davranılması gerektiği konusunda İslâmiyet’in getirdiği emirler iyice benimsenip gönüllere yerleşince, bu yasak da kalktı.

Kadınların kabir ziyaretinin caiz olup olmaması konusuna gelince, bu hususta yasaklayıcı ve hattâ haramlığına bile delil olan hadisler vardır. Meselâ Ebû Hüreyre’nin rivayetine göre Resulullah (a.s.m.) kabirleri ziyaret eden kadınları lânetlemiştir.

-Kabirleri ziyaret eden kadınlara Allah lânet etsin, buyurulmaktadır. Ama hangi kadınlara? Hadîsi anlatanlar ya burasını bilmiyorlar, yahut da unutup ihmal ediyorlar.

-Kabir ziyaretinde bulunan kadınlar, ziyaret esnasında saçını başını yolup, bağıra çağıra bir taşkınlıkta olurlarsa lanete müstehak olurlar. Lânet böylelerine müteveccih, yasak bunlar için.

Yoksa herhangi bir huzursuzluğa sebep olmadan edep ve sükûnet içinde kabirleri ziyaret edip, geçmişlerine Kur’an’lar hediye etmek, hem erkek, hem de kadınlar için bir vefakârlıktır. Bundan, ölenler de müstefîd olur, kalanlar da…

Nitekim İslâm’dan önce kadınlar, kabirleri, ağlamayı yenileyip feryâd ü figanı tazelemek için ziyaret ederlerdi. Hadîsin yasakladığı ziyaret işte bu taşkınlıktaki ziyarettir. Yasağı aklımız da, mantığımız da kabul etmektedir zaten.

Sessiz bir hüzün içindeki ziyaretler insanın ihtiraslarım azaltır, ibretini çoğaltır, İslâmî hayata doğru meyil meydana getirir.

Böylesine faydalı ziyaret haram olmaz, yasaklanmaz.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir