Kadınların Pantolon Giymesi Caiz mi Yoksa Günah mı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Günümüzde birçok kadın veya bayan kardeşlerimiz pantolon giyiyor. Bu nedenle akıllara bazı sorular gelmektedir. Kadının pantolun giymesi veya pardesü altına pantolon giymek caiz mi? gibi sorular gelmektedir. Bu gün sizler için bu konuyu yani Kadınların pantolon giymesi caiz midir? konusu derledik. Kadınların pantolon giymelerinin caiz olup olmaması meselesi İslâmi kıyafet konusunda hassas olan insanların sık sık gündeme getirmesi sebebiyle tartışma konusu olmaktadır.

Bazı kadınlar bazı nedenlerden dolayı veya hiçbir neden yokken pantolon giyerek dışarı çıkmaktadır. Bu nedenle konuya farklı açılardan bakanlar farklı hükümler verebilirler. Onun için öncelikle şuna dikkat etmeliz. Resulullah Efendimiz’in (asm):
“Erkeklere benzeyen kadınlara ve kadınlara benzeyen erkeklere Allah lanet etsin” (Taberani)

Bugün kadının giydiği pantolonun erkek giyimi olmasından önce, dar olup olmadığı, üzerini örten bir başka şeyin giyilip giyilmediği esas alınarak konuya bakılmalıdır. Sıkça sorulan sorulardan biri de budur:

– Hanımların pantolon giymesi dini açıdan uygun mu? Tesettürü temin eden uygun bir giyimdir diyenler olduğu gibi, pantolon erkek giyimidir, kadınlar erkek giyimi giyemezler. Bu konuda yasaklayacı hadis vardır, diyenler de vardır. Durumu siz nasıl yorumluyorsunuz?.

Efendim, konuya farklı açılardan bakanlar farklı hükümler verebilirler. Her açımn kendine göre hükmü olması da mümkündür. Ben de arz edeceğim açılardan bakacak, kendi görüşümü netleştirmeye çalışacağım. Takdir size aittir. Uygun bulursunuz, yahut ta yanlış telakki edersiniz. İkisi de mümkündür.

Bugün giyim kuşamda tam bir karmaşa yaşanmaktadır. Ne erkek ne de kadm giyimi geçmişteki gibi net ve tam ayrılmış değildir.

Bunu şunun için arz ediyorum.

Gerçekten de hanımların giyim kuşamında birinci ölçü tesettür ise, İkincisi de erkek giyimi olmaması, erkek giyimine benzememesidir.

Efendimizin ikazı da bunu açıkça ifade etmektedir.

Erkeklerden kadm giysisi, kadınlardan da erkek giysisi giyerek karşı cinse benzeyenlere., diye başlayan hadiste lanet bedduası vardır.

Bu ikazı unutmayan hanımlar, giyimlerinde birinci olarak tesettürü esas aldıkları gibi, ikinci olarak ta erkeğe benzememeyi esas alırlar. Kimliklerini korumak isterler. Toplumun böyle bir kimlik korumasına ihtiyacı da kesindir. Cinsiyet karışımı söz konusu olacak nerdeyse.

Ancak bugün erkek giyimi eskisi kadar kesin belirlenmiş değildir. Pantolon artık sadece erkek giyimi olmaktan çıkıp kadınların da büyük ölçüde giyimi hailine gelmiştir.

Nitekim Suudi ArabistanlI erkeklerin de kadm giyimine benzeyen entarilerle dolaştıkları bilinmektedir. Demek ki sabit bir erkek giyimi, tarüşmasız mevcut değildir.

Bence bugün kadmm giydiği pantolonun erkek giyimi olmasından önce, dar olup olmadığı, üzerini örten bir başka şeyin giyilip giyilmediği esas alınarak konuya bakılmalıdır.

Beden hatlarını belli etmeyecek genişlikteki pantolonun üzerine üst kısmı örten bir şey giyiliyorsa artık bunun erkek giyimi olduğunu düşünmemek gerekir. Çünkü tesettürü daha iyi sağlamak özelliği söz konusudur.

Nitekim Efendimiz aleyhisselam İmam-ı Ali ile (Baki) mezarlığında iken’ yan yoldan bir kadmm, bindiği eşek üzerinde giderken yağışlı hava sebebiyle ayağı kayan eşekten düştüğü görülür. Derhal yüzünü başka tarafa dönen Efendimize:
– Kadın sirval giymiş, bir yeri açılmadı! derler. Bunun üzerine Efendimizin, bindiği eşekten düştüğü halde bir yerinin açılmasını önleyen sirvali giyen hanımlara dua ettiği duyulur.

Bu anlayış içinde pantolona baktığımızda üzerinde bir giyim olması halinde Efendimizin duasma mazhar olan bir giyim şekli dolduğunu düşünmek yanlış olmasa gerektir.

Çünkü geniş pantolonun da, arabaya binip inerken, merdivenden inip çıkarken, sirval gibi tesettürü temin ettiği bilinmektedir.

Nitekim siyerde Efendimizin sirval satın aldığı kaydı da vardır. Bizzat kendisinin giydiği görülmediğine göre, yakınlarına hediye etmek için almıştır diye düşünmek de mümkündür.

Sirval, Anadolu hanımlarının vücut hatlarını belli etmeyecek bollukta giydikleri şalvarı hatırlatıyor insana. Bu kadar bolluktaki şalvardan kimsenin şikayeti de olmamaktadır.

Ben konuya böyle bakmaktayım.

Siz bu bakışı zorlaştırıcı da bulabilirsiniz, kolaylaştırıcı da görebilirsiniz..

Bu biraz da sizin içinde bulunduğunuz şartlar ve kendi ruh halinizle ilgili olabilir.

Bu konuda Prof, Dr, Faruk Beşer Hoca efendinin (Hanımlara özel fetvalar) kitabında sıhhatli bilgi vardır.

Not : Kadınların göbekle diz kapağı arası, kocaları dışında herkes için bakılması haram bölgedir. Bir kadının bu bölgesi, kendisi gibi bir kadına hatta kız kardeşine bile haramdır. Bu birinci husus.

İkinci husus: Kadının, avret dediğimiz yerlerini çıplak görmek haram olduğu gibi üzerine giyilmiş bir elbisenin ayrıntıları belli edecek şekilde iken görülmesi de haramdır.

Pantolon, bu açıdan kadının kocasından başkasının görülmesi haram olan avretini belli etmektedir. Evet, üzerine ikinci bir kıyafet olarak ferace ve benzeri bir şey alındığında sokakta bu sıkıntı kalkabilir ancak ev ortamında yani üzerinde o ikinci elbise bulunmadığı durumlarda pantolon avreti belli etmektedir. Kadının, yeri geldiğinde çocukları açısından bile bu sakıncalıdır. Hatta kadının kendisi gibi kadınlar açısından bile sakıncalıdır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir