Kıran Haccına Niyet Etmiş Olan Kimse İhram Yasağı İşlediği Takdirde Ceza Miktarı Değişir mi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hacc ile umrenin bir ihramla yerine getirilmesi. Kırân, sözlükte iki şeyi biraraya getirmektir. Bir terim olarak; hacc ile umrenin ihramını birleştirmek, yani ikisi için birden ihrama girmek, demektir.

Kıran haccı yapan bir kimseye, ihram yasaklarından birini işlemesi hâlinde Hanefî mezhebine göre biri umrenin, diğeri de haccın ihramı için iki ceza gerekir (Merğînânî, el-Hidâye, II, 455). Şâfiîlere göre tek ceza yeterlidir.

Hacc-ı Kıran`ın Yapılışı Nasıldır ?

Kıran haccının ömre ile hac için birlikte niyet edip ihrama girmek olduğunu söylemiştik. Kıran haccı yapmaya niyetli olan kimse, ifrad haccından farklı olarak ihrama girerken hac ve ömreye birlikte niyet eder. Daha sonra Mekke`ye geldiğinde ömre için Kâbe`yi tavaf eder, tavaftan sonra da ömre için sa`yde bulunur.

Bundan sonra ihramdan çıkmadan Kudüm tavafını da yapar. Hac için sa`yini Kudüm tavafının hemen akabinde yapabilecekleri gibi, Ziyaret tavafından sonraya da te`hir edebilirler. Bundan sonra ifrad haccı yapan kimselerin yaptığı bütün şeyler yapılır. İfrad haccı yapanlardan farklı olarak Kıran haccı yapanlar bir de kurban keserler.

Bu kurban vâciptir. Birinci günü şeytan taşlamadan itibaren Kurban bayramı günleri içinde kesilmesi gerekir. Bu kurban kesilmeden hacı adayı saçını traş edip veya kısalttırıp ihramdan çıkamaz. İşte Kıran haccını yapan kimse, mîkatta ihrama girdikten itibaren kurbanını kesinceye kadar devamlı ihramda kalır ve haccın bütün yasaklarına riayet eder.

Bundan sonra farz hacda olduğu gibi ziyaret tavafı yapılır. En sonunda da Veda tavafı yapılarak hac tamamlanmış olur. Kıran haccı yapana Kârin denir.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir