Koç veya Boğa Gibi Hayvanları Para Karşılığında Dişi Hayvanlara Çektirmek Caiz mi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Boğa, koç ve benzeri hayvanları para mukabilinde dişi hayvanlara çektirmek caiz midir?

Boğa, koç ve benzeri hayvanları para karşılığında dişi hayvanlara çektirmek caiz değildir. Buharî’de vârid olduğu gibi Peygamber (sav) bunu yasaklamıştır.

Cümhûr-i ulema da bu kana-attadır. Ancak Şâfiî ulemasının bir kısmı ile Haşan Basrî, İbn Siyrin ve ilim ricalinden gelen bir rivayete göre boğa ve koç gibi bir hayvanın belli bir süre için kiraya verilmesinde sakınca yoktur (88).

Allah Teâlâ mahşer günü birbirlerinde hakları olan insanlara, haklarını almalarına müsaade edecek ve hak sahibi de hakkını alacaksa; üzerinde hayvanların hakkı olan, onlara zulmetmiş kişiye de zulmü oranında azab edecektir. Hatta hayvanlara yapılan zulüm insanlara yapılan zulümden daha günah ve azabı da daha ağırdır. Zira helalleşme ve müsamahasını alma imkanı yoktur. (Muhammed Said Burhani, et-Ta’likat el-Merdiyye ala el- Hediyyetilalaiyye, s.466)

Hadislerde şöyle bildirilir:

“Eğer hayvanlara yapılan haksızlıklardan dolayı Allah affedecek olursa, kişinin pek çok affa mazhar kılınacağı…”

“Kedisini hapsederek açlıktan ölmesine sebep olan kadının, cehennemde bir kedi tarafından tırmalanmak sûretiyle azâba mâruz bırakılacağı…” (Buhari, Bed’u’l-Halk 16, Cezâ’u’s-Sayd 7; Müslim, Hacc 66-67; Muvatta, Hacc 90; Tirmizi, Hacc 21; Nesai, Hacc 113).

Bu nedenle hayvanlara yaptıkları eziyetlerden dolayı da insanlar hesaba çekilecektir. Bir kimse hayvanlara eziyet etmiş ve sonradan pişman olmuşsa, helalleşme imkanı da olmayacağından tövbe etmeli ve bundan sonra güzel amellerde bulunmalıdır. Vereceği hesaba karşı salih ameller işleyerek hazırlanmalıdır ki hesap günü eli boş kalmasın. Önemli olan samimi olarak tövbe etmek ve kalan ömrünü Allah’ın rızası dairesinde geçirmeye çalışmaktır. Tövbe ederek hatalarını telafi etmeye çalışan ve kalan ömrünü Allah’ın rızası dairesinde geçiren bir kulu, Allah hesap günü mahçup etmeyecektir.

Dipnot
(88) Fıkh es-Sünne, c. 3, s. 6; el-Mühezzeb, c. 1, s. 394

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir