Kolonya Kullanmak veya Koklamak Caiz midir

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hemen hemen herkesin evinde olan Kolonya Kullanmak Caiz midir? Birçok vatandaşımız tarafından sıkça sorulan sorulardan biride budur. Öncelikle bu konu bazı alimler arasında ihtilaf olmuştur. Caiz diyenlerde olmuş caiz değil diyenlerde olmuştur. Kolonya kullanmak mahzurlu mu? Kolonya dökününce abdest bozulur, namaz kılınamaz mı olur? Bilhassa hanımlar arasında kullanımı çok yaygın olan kolonya, şampuan, parfüm gibi maddeler için bu söylenti nereden kaynaklanmaktadır?

Kolonya bir tedavi için kullanılıyorsa, bir dezenfekte malzemesi olarak kullanılıyorsa bir sakınca yoktur. Kolonya keyif için kullanılıyorsa, parfüm maksatlı olarak kullanılıyorsa alkol ihtiva ettiği için kolonyanın kullanılmasında, sonra namaz kılma açısından sakınca olacağını söyleyen âlimler olmuştur.

Mesela; el kolonyalandığı zaman bu alkol ihtiva ettiği için “El yıkanmadan namaza durulması caiz değil.” demişlerdir. Ama “Alkol uçuyor, geride eseri kalmıyor veya bu bahsettiğimiz alkol değildir.” şeklinde meseleyi daha gevşek alan âlimler de vardır. Ama her halükârda kolonyadan, namazdan dolayı uzak durmak efdal olandır. Takvaya yakın olandır.

Hemen ifade edeyim ki arz edeceğim sebepten dolayı kolonya dökünmek abdesti bozmaz, namaza mani olmaz. Kullanıldıktan sonra da ıslattığı yeri yıkamak gerekmez. Yani kullanımında bir haramlık söz konusu değildir. Bilhassa Hanefi alimleri bu kolaylığı açıkça ifade etmişlerdir. Nitekim (Kaynaklarıyla İslam Fıkhı 4-58) ve (Fetvalarla çağdaş hayat-284) gibi sıhhatli fıkıh araştırmalarına bakıldığında, kolonya kullanmanın haram olmadığı, abdesti namazı bozmadığı hükümleri açıkça görülebilir.

Bu müsamahalı bakışın sebebine kısaca bir göz atalım izin verirseniz.

Kur’an-ı Kerimin içilmesi haram, kendisi de necis, yani (pis) diye haber verdiği alkol, üzümden elde edilen alkoldür. Yani (hamr)dır. Hamr, üzümden yapılan şarap’m kendisidir. Üzüm ve hurma dışındaki maddelerden yapılan içkiler ise tıpkı şarap gibi içilmesi haram olmasma rağmen necis olduğu kesin değildir. Hanefılerin görüşü budur.

Öyle olunca kolonya ve benzeri parfümlerin içinde bulunan alkol, şarap gibi necis olan alkol cinsinden olmadığından karıştığı kolonyayı da necis, yanı pis yapmaz, kullanıldığında bulaştığı yeri kirletmiş olmaz, namaza ve abdeste de mani bir durum söz konusu olmaz. Islattığı yeri yıkamak da gerekmez.

Haram olan’alkolün pis olanı ile pis olmayanım ayırt etmeyenler alkol karışımı kolonya ve benzeri kokulu tüm temizlik maddelerine necis gözüyle bakmış, kullanmanın namaza, abdeste mani olabileceğini düşünmüşlerdir. Böylece İslami hayatı da zorlaştırır olmuşlardır.

Aslmda bunları kullanmayanlar yanlış yapıyor da değiller, diğer mezheplerin ve imamların görüşlerine uyup takvaca hareket ediyorlar. Ancak yanlışlık, kendi tercihlerini başkalarına da dayatmada meydana geliyor. Karşılıklı incinmeye sebep oluyorlar..

Halbuki şüphe ettikleri şeylerden uzak duran takva sahibi insanlar, fetva ile yaşayanlan incitmemeliler ki, kendi takvalı tercihlerine dikkat çekip, mesleklerini sevdirmiş olsunlar.

Hanefi mezhebinin görüşleri bu kolaylığı sağlarken, Şafi-iler de, ilaç gibi temel ihtiyaç maddeleri için istisna getirmekte, ilaçlarda böyle karışımın bulunması halinde (alkolsüzü yoksa) bunların affa uğrayanlar kısmına gireceği görüşünü benimsediklerinden, mecburi ilaçların kullanımında bir zorluk ta söz konusu olmamaktadır.

Temennimiz; bunların alkolsüzünün yapılması, böyle şüpheli şeylere mecbur kalmayışımızdır. İnşaallah bir gün o da olacaktır. Bütün mezheplere göre de temiz olanları kullanma imkanı ve mutluluğunu da yaşayacağız.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir