Meshin Caiz Olmasının Şartları Kaçtır ve Nelerdir

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İslam dini kolaylık dinidir. Mest’te bu kolaylıklardan bir tanesidir. İslâm dini namazı, dinin temel vecîbelerinden saymış olmasının yanı sıra, her türlü mükellefiyette zorluğu gidermeye ve kolaylığı temin etmeye de ayrı bir önem vermiştir. Mest veya çorapların üzerini meshetme işi, abdestsizlik durumunda olmalı, cünüplük veya boy abdesti gerektiren bir durumda olmamalıdır. Mestler üzerine meshin caiz olmasının şartları arasında; mestlerin bağsız olarak ayakta durabilecek kadar katı bulunması, içine su almaması ve normal yürüyüşle yaklaşık 5 km. veya daha fazla yürüyüşe dayanıklı olması yer almaktadır. Bu şartları taşıyan çorapların üzerine meshetmek caizdir. Bu mahiyette olmayan çorap üzerine meshedilmez. Erkek ve kadın müslümanlar için, mestler üzerine meshetmek câizdir.

1. Mest denilen ayakkabıyı abdestle giydikten sonra, abdest bozulup, yeniden alırken, ayakları yıkamayıp elleri ıslatarak, sağ elin yaş beş parmağını sağ mest, sol elinkini de sol mest üzerine boylu boyunca yapıştırıp ayak parmakları ucundan bacağa do ğru çekme.
Resûlullah efendimiz abdest almak istediklerinde ben su döktüm. Abdest aldılar ve mestleri üzerine meshettiler. (Mugîre bin Şu’be)

Mest üzerine mesh müddeti mukîm (yolcu olmayan) için yirmi dört saat, misâfir için üç gün üç gece yâni yetmiş iki saattir. Bu müddet, mesti giydiği zaman değil, mest giydikten sonra abdesti bozulduğu zaman başlar. (İbn-i Âbidîn)

Mest üzerine mesh etmeyi Eshâb-ı kirâmdan yetmişin üzerinde sahâbî bildirmiştir. Bunlardan biri de hazret-i Ali’dir. (Abdullah-ı Süveydî)

Gusül (boy) abdesti alırken veya teyemmüm ederken mest üzerine mesh edilmez. (Halebî)

2. 
Bir uzva veya sargıya ıslak eli sürme.
İmâme, yâni sarık ve kalensüve, yâni takke ve her başlık ve bürka’ yâni peçe ve maske üstüne ve eldiven üstüne mesh etmek câiz değildir. (İbn-i Âbidîn)

Cebîre yâni kırık kemiğin iki yanına bağlanan tahtalar üzerine mesh câizdir. (Halebî)

Meshin caiz olmasının şartı 7’dir. Mestler üzerine yapılan meshin câiz olabilmesi için başlıca şu şartlar aranır: Bunlar:

1-Mestler, ayağa, abdest için ayaklar yıkandıktan sonra giyilmiş olmalı.

2- Mestler, ayakları topuklarıyla beraber her taraftan örtmüş olmalı.

3-
Ayağa giyilmiş olan; mest veya mest hükmünde olmak

4-
Mestler sağlam olmalı, üç parmaktan büyük sökük veya yırtık bulunmamalı.

5-
Mestler, bağsız olarak ayakta durabilecek derecede kalın olmalı.

6-
Mestler dışarıdan aldığı suyu hemen içeriye çekecek yumuşaklıkta olmamalı.

7-
Ayağından bir kısım kopmuş olanlarda mesh yapabilmek için, ayağında öne doğru üç parmak genişliğinde yer olmalı.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir