Mevlana Yasak ile ilgili Sözleri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Konya’da yaşamış ünlü düşünür ve şair Mevlana Celaleddin Rumi’dir. Muhammed Celâleddîn-i Rumi veya kısaca bilinen adıyla Mevlana 30 Eylül 1207 – 17 Aralık 1273), 13. yüzyılda yaşamış büyük tasavvuf alimlerindendir. Mevlâna’nın babası Belh Şehrinin ileri gelenlerinden olup, sağlığında “Bilginlerin Sultânı” ünvanını almış olan Hüseyin Hatibî oğlu Bahâeddin Veled’tir. Annesi ise Belh Emiri Rükneddin’in kızı Mümine Hatun’dur. Mevlana 17 Aralık 1273 yılında vefat etti. Öldüğü geceye düğün gecesi anlamına gelen şeb-i arus dendi. Mevlana Celaleddin Rumi’nin kabri Konya’dadır. Mevlana türbesi aynı zamanda müze olarak halkın ziyaretine açıktır.

Büyük ve alimler’den Mevlana Celaleddin Rumi sözleri ve nasihatları ile hayatınıza yön verecek altın değerinde sözleri derledik. İnsan için faydalı olan bilgi, bilgilerin en üstünüdür, en güzel rehberdir. Bu çalışmamdaki amaç, toplumda ortaya çıkan bozulmanın durulması adına, ‘bir damla’ olabilmektir.

Bazı insanlar vardır ki doğduğu zamana ait değildir. Çağların ötesinde yaşarlar. Onlar ışık olur çevresini aydınlatırlar. Cevherlerin usta ellerde yetişmesi, değerinin ortaya çıkması için belirli bir zamanın geçmesi lazımdır. Sürekli doğum sancısı çekenlerin dillerinden inci, mercanlar dökülür. Mevlânâ Celaleddin, “hamdım, piştim, yandım elhamdülillah!” derken en güzel iksiri ve insan-ı kâmilin yolunu göstermiştir.

MEVLANA YASAK İLE İLGİLİ MESAJLARI

Nehiy (yasaklama), tatlı şeyden olur. Acı için nehye zaten hacet yok ki! Bir şeyin içi de acı olur dışı da acı olursa, onun acılığı, kötülüğü esasen nehiydir. Hz Mevlana

kimdir? İnsan, men edildiği şeye haristir. Bir şeyi “yapma” demek, iyi ve Allah’tan çekinir kişileri o şeye yanaştırmaz ama heva ve hevesine uyanları, o tarafa siirer, götürür. Şu hâlde bu “yapmayın” sözü, birçok kişileri azdırır, birçok kalbi uyanık kişiler de bununla doğru yola girmiş olurlar. Hz Mevlana

YASAK İLE İLGİLİ FARKLI SÖZLER

Bir kimsenin ilmi, kendisini Allah-ü Teâlâ’nın yasaklarından men etmiyorsa, o kimse büyük tehlikededir. (Ebu Hanife)

Sabrın en büyüğü, Allah’ın emir ve yasaklarına karşı sabretmektir. (Ka’bül-Ahbar)

Allah’ın sakının dediğinden sakınmak gerekir. Sakınmamak, ona inanmamaktır. İnsan olanlar, kendilerini bileler ve Allah’ın yasaklarından sakınalar. (Hacı Bektaş-ı Veli)

Yasakları kabul ettik.İnsanoğlu için yasaklı hayvandır da diyebiliriz. Mikroplar bile birer yasak değil mi? Aşklar yasaktır. Gün olur,sular,yemişler bile yasaktır. İnsanlar birbirine yasaktır. (Sait Faik Abasıyanık)

Yasak aşk olmaz! Ya tüm aşklar yasaktır ya da hepsi hür! Aşklara kan davası gibi bakan kötü insanlar vardır. Kıyarlar canlara. Bir de diğerleri. Onlar aynı yazgı içinde yudum yudum bilgeleşirler. (Enver Aysever)

Hiçbir din yasaklamamış aşkı, hiçbir bilge yahut öğreti de. Ama biz kendimize yasaklamışız nedense. (İskender Pala)

Kılığı düzgün bir adamın sokakta simit yemesi yasaktır. Bütün yasaklar gibi bunun da bir kaçamak yolu yok mu? (Yusuf Atılgan)

İster bedensel olsun ister ruhsal, her kısıtlama, her yasak, yasaklanan metaya duyulan gereksinimi körükler. (Haydar Şentürk)

Ölüm kadar çabuksa eğer yaşamak, hiç doğmamayı isterdim ama bir kere doğmuşum ölmek yasak. (Attila İlhan)

Fakirin gayri meşru çocuğu olursa piç, zenginin olursa yasak aşkın meyvesi olur. Fakir, kız peşinde koşarsa sapık, zengin koşarsa playboy olur. Fakir toplanırsa çete, zengin toplanırsa toplantı olur. Fakir çalarsa hırsızlık, zengin çalarsa yolsuzluk olur. Kavramların bile cepteki paraya göre değiştiği bir dünya’da adalet arıyoruz. (Can Yücel)

Dünyâda korku nâmına bizler de olmasak, Bilmezdi âdemoğlu nedir şerr için yasak. (Yahya Kemal Beyatlı)

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir