Peruk Takmak Caiz midir Yoksa Günah mıdır

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Günümüzde erkek olsun kadın olsun bazı nedenerden dolayı başına peruk takmaktalar. Peki peruk takmak caiz midir? veya Peruk takmak günah mı? gibi sorular sorulmaktadır. Bu nedenle sizler için Peruk takmak ile ilgili hadisleri araştırarak bu konuyu derledik. Peruk konusunda her ne kadar kadınlar zikredilmiş ise de, bu husustaki hükme erkekler de tabidirler.

Yasaklanan işleri yapmak Allah katında haramdır. Fakat bazı günahlar vardır ki Peygamberimiz özellikle bunları işleyene lanet etmiştir. Bunlardan bir tanesi’de, “Allah, iğreti saç takanı da taktıranı da, dövme yapana da yaptırana da lanet etsin.” (bk. Nesei, Zinet: 22,73; Müslim, Libas: 119-120)

Resulullah’ın, sahabe arasında saça saç eklemeyi, dökülmüş saçın yerine başkasının saçını takmayı yasakladığı yolunda rivayetler vardır.

Bu konuda ittifak edilen husus şudur. Kadın saçı başta iken de, kesilip baştan ayrılınca da teşhiri haramdır. Bu sebeple kesilen kadın saçı satılamaz, tekrar başa konup ta peruk olarak kullanılamaz veya saça ekleme ile teşhir edilemez. Bunda ihtilaf yoktur.

Yine ihtilaf olmayan bir diğer husus ta şudur: Saç kadının zinetidir. Bu zinetini güzelleştirmek için saç örgülerinin uçlarına kadın saçı dışında başka saç görüntüsü veren şeyler ekleyebilir. İpek, yün, naylondan yapılan ipliklerden ekleme yapmak gibi.

Örgülerinin uçlarına kadın saçı dışında saç eklemeler, Saadet asrından beri yapıla gelen adetlerdendir.

Ancak, bu uygulamadan, kadın saçı dışmda başka saç görüntüsü veren sun’i saçlarla peruk yapıp takmanın caiz olabileceği hükmü çıkar mı?

Günümüz fıkıhçılannm kimine göre çıkar, kimine göre de iyi düşünmek gerek, çıkmayabilir. Kimine göre ise mecbur kalanlar, bundan bir çıkış yolu bulup bir izin çıkarabilirler. Prof. Dr. Hamdi Döndüren’e göre:

– Kadının başına naylon, bitki veya hayvan deri ve kıllarından yapılmış peruk takması, ya da saçlarına ek yapması caiz görülmüştür.. (Aile İlmihali, S. 574)

Prof. Dr. Faruk Beşer’e göre:

– Kullanılan peruk insan saçından başka bir şeyden olması halinde caiz olacağı söylenmiştir. Ancak peruk’u kadının baş örtüsü gibi kullanması ayrı bir olaydır.. Çünkü peruk çekiciliği eksiltmez, arttırır. Konuyu iyi araştırmak gerek.

(Hanımlara özel ilmihal, s. 114)

Bütün bunlardan sonra denebilir ki: Kadın saçından olmayan peruk’u kendini, dikkat çekici, cazip hale getirmeyecek şekilde kullanmak haram değildir. Mecburiyet duyanlar bir çıkış yolu olarak görebilirler. Çünkü naylon eşya ile saçını örtmüş, tesettür temin etmiş sayılabilir.

Önemli not: Bu fıkhi görüşler, temel insan hakkı ihlâli olan başörtü yasağına mukavemeti kırma yolunda kullanılmamalıdır!. Fetva konusu olan husus, bir hakkın kaybım önleme zaruretinden kaynaklanan istisnai bir durumdur.

Fakihler şöyle demişlerdir: Bir kadının, erkek veya kadının saçlarını kendi saçına eklemesi haramdır. İsterse kocasının saçlarını kendi saçına eklesin hüküm değişmez. Bu husustaki tüm delillerin genelinden çıkan hüküm böyle olduğuna delâlet etmektedir. Ancak kadının saçına ipekli iplikler ve insan saçına benzemeyen şeyler takması caizdir. Çünkü burada saça saç ekleme söz konusu değildir. Bu, sadece ziynet için yapılan bir şey olduğu için bundan dolayı kadın sorumlu tutulmaz. 8 El Fıkhu’l Menheci; Mustafa Dib El Buğa, Mustafa El Hin, Ali Eş Şerbecî c.1 s.530

Özetle; hadisi şeriflerde geçtiği üzere kadın veya erkeğin başka bir insana ait saçı kendi saçına eklemesi caiz değildir. Fakat insan saçının dışında kalan ve saça benzeyen perukları takmakla ilgili farklı görüşler olsa da bunun yukarıda zikredilen nehyi kapsamadığı açıktır. İnsanları aldatmak için takılmadığı sürece saç problemi yaşayanların bunu kullanmalarında bir sakınca yoktur.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir