Peruk Takmak veya Satmak Caiz midir

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Peruk takmak caiz mi? Günümüzde çok merak edilen sorulardan biride peruk satmak veya takmak caiz midir? Perukaları genelde kelliği veya saçta bulunan bir kusuru örtmek için kullanılır. Peruk, diğer adıyla takma saç. İki parçadan meydana gelir. Saç kısmı ve saçın üstüne tutturulacağı file. İnsanların kendi saçlarının üstüne saç ekledikleri eski çağlardan beri görülmektedir.

Peruk konusunda her ne kadar kadınlar zikredilmiş ise de, bu husustaki hükme erkekler de tabidirler. Peygamberimiz (asm) aynı biçimde, saçına insan saçı takan ve taktıran kadınlara da lânet etmiştir. (Örnek olarak bk. Buhârî, libas 83, 85; Müslim, libas 115. )

Peruk denilen takma saç, insanın saçından yapılmış ise kesinlikle haramdır. Onu satmak, satın almak haram olduğu gibi takmak da haramdır. Çünkü insan değerli bir varlıkür. Mübte-zel bir hale getirilip onun saçını veya herhangi bir uzvunu “zaruret olmadıkça” satmak ve kullanmak haram olur. Peygamber (sav), Allah saçma saç ekleyen ve eklemek isteyen kadınlara lânet etmiştir, buyuruyor (42).

Kullanılan perukun, insan saçından başka bir şeyden olması halinde câiz olacağı söylenmiştir. (Ibn Âbidin, VI/373)

Ancak peruk deve tüyünden, naylondan veyahut sun’i herhangi başka bir şeyden yapılmışsa onu takmakta beis yoktur. Hakkında hiç bir şey varid olmamıştır. Meselâ: Adamın başı keldir. Manzarası pek iyi görünmüyor. Çirkinliğini kapatmak için böyle sun’i bir peruk takmakta ne sakınca vardır. Hadisin lânetlediği şey, kadının saçma insan saçını eklemektir. Ama insan saçı olmazsa beis yoktur. Meselâ bir kadının saçı kısadır, saçına deve tüyünden ilâve edip örgülerini çoğaltırsa asla günah sayılmaz (43).

Ayrıca peruğu kadının bir başörtüsü gibi kullanması ayrı bir olaydır. Çünkü kadının başını kapatma emri, saçının câzibesiyle ftneye sebep olacağı içindir. Peruk ise bu câzibeyi çoğu zaman eksiltmez, tersine artırır. Bu yüzden bu konunun iyi araştırılması gerekir. Yani kadının insan saçından başka bir şeyden (ipek, yün sentetik elyaf vb.) peruk kullanması câizdir. Ama başörtüsü yokken, dışarıda bununla gezebilir mi? Bize gezemez gibi görünen bu konu iyi öğrenilmelidir. (bk. İslam Fıkhı Ansiklopedisi)

Özetle; hadisi şeriflerde geçtiği üzere kadın veya erkeğin başka bir insana ait saçı kendi saçına eklemesi caiz değildir. Fakat insan saçının dışında kalan ve saça benzeyen perukları takmakla ilgili farklı görüşler olsa da bunun yukarıda zikredilen nehyi kapsamadığı açıktır. Günümüzde cerrahi bir operasyon olarak yapılan saç ekimi uygulaması ise kişinin kendi saçının alınıp saç kaybına uğrayan bölgeye nakledilmesi şeklinde olduğundan söz konusu yasak kapsamında değildir.

(43) Mecmaü’l-Enhur c. 2, s. 59

(44) Rudûdün ‘alâ Ebâtil s. 126

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir