Peygamberlere İman Kısaca

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Peygamberlere iman nedir? denildiğinde aklımıza ilk gelen şeyin Allah’ın insanlara gönderdiği ve insanlardan kendisine yol gösterici kişiler olduğunu kabul etmemiz gerekir. Peygamber, Farsça’da “haber taşıyan ve elçi” anlamlarına gelir. Yüce Allah insanlar içinden Hz Adem’den Hz Muhammed sallallahu Aleyhi Vesselam’e kadar her millete peygamber göndermiştir. Peygamberlere İman etmek nasıl olur? dediğimizde ise Peygamberlerin getirdiği ve insanlara emrettiği şeylerin tümüne iman etmek ve bir tanesi bile inkar etmemektir. Bunun yanında bütün Peygamberleri Allah’ın elçisi olarak görmek gerekir. Aksi taktirde imanın bir esası eksik olup, küfre girme ihtimali vardır. Ayrıca Allahu Tealanın peygamberlerine inanmak, iman etmek imanın 4. şartıdır. Peygamberlere imandır. Amentüdeki “Ve rüsülihi” kelimesi, “Allahü teâlânın Peygamberlerine iman etmeyi bildirmektedir.

Peygamberlere İman neden gereklidir? diyen kişi dünya ve ahiret mutluluğunu istiyorsa bu imanı esas bunun için gereklidir. İlk peygamber Hz.Âdem (a.s.), son peygamber bizim peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s.)’dir. Bu ikisinin arasında birçok peygamber gelmiştir. Bütün Peygamberlere iman etmek müslümanlıkta esastır.
Yüce Allah Kur’anı Kerim de nisa süresi 136. ayette buyurduğu gibi
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ آمِنُواْ بِاللّهِ وَرَسُولِهِ وَالْكِتَابِ الَّذِي نَزَّلَ عَلَى رَسُولِهِ وَالْكِتَابِ الَّذِيَ أَنزَلَ مِن قَبْلُ وَمَن يَكْفُرْ بِاللّهِ وَمَلاَئِكَتِهِ وَكُتُبِهِ وَرُسُلِهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ فَقَدْ ضَلَّ ضَلاَلاً بَعِيدًا 
Ey iman edenler! Allah’a, Peygamberine, Peygamberine indirdiği kitaba ve daha önce indirdiği kitaba iman edin. Kim Allah’ı, meleklerini, kitaplarını, peygamberlerini ve ahiret gününü inkâr ederse, derin bir sapıklığa düşmüş olur.

Peygamberler de insandır. Bu bakımdan yeme, içme, uyuma, dinlenme, evlenme, hastalanma gibi beşeri hususlarda diğer insanlarla aralarında bir fark yoktur. Bunlar peygamberler için bir eksiklik değildir.
Ancak hepsinde mutlaka bulunması gereken ortak nitelikler şunlardır:
Sıdık (doğruluk)
Emanet (güvenilir olma)
Fetanet (çok zeki ve akıllı olmak)
Tebliğ (bildirmekle yükümlü bulundukları hükümleri insanlara anlatmak)
İsmet (günahsız olmak).

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir