Rebiülevvel Ayında Oruç Nasıl Niyet Edilir

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rebiülevvel ayı ne zaman girecek veya başlıyor? Biliyorsunuz ki Rebiülevvel, Hicri takvime göre yılın üçüncü ayıdır. Bu ay içinde gerçekleşen önemli olaylar ; Hz. Muhammed (S.A.V) 12 Rebiüevvel 571 yılında doğmuştur. Bu nedenle Rebiülevvel ayı önemi faziletleri bu bakımdan çok değerlidir. Taki akıllara’da şöyle bir soru takılıyor! Rebiülevvel ayında hangi ibadetler yapılır? Rebiülevvel ayında hangi günler oruç tutulacak ? Belki’de bir çoğumuz bu ayda elinden geldikçe rebiülevvel ayında oruç tutmak istiyecektir. Peki Kaç gün oruç tutulur? yada Rebiülevvel ayı orucuna nasıl niyet edilir? gibi sizleri elimizden geldikçe bilgilendirmeye çalışacağız inşaallah.

Öncelikle Rebiülevvel ayında ne zaman oruç tutulur? sorusu sorulduğunda bilmemiz gerekn şudur; Pazartesi ve perşembe günleri oruç tutmak sünnettir. Bu bakımdan dolayı Rebiülevvel ayının pazartesi ve perşembe günlerini oruç tutarak kendinize güzel bir sünnet yaşayışı kurabilirsiniz inşaallah. Ayrıca şunuda söylemek çok faydalı olacaktır. Bu ay içinde mümkün olduğu kadar Resûlüllah Efendimiz için çokça salât ü selâm (salât-ı nâriye, salât-ı münciye ve salât-ı fethiye gibi salavâtlar) okumak faydalıdır. Günlerinizi oruçlu veya ibadetle ihya etmeniniz çok daha sevaplı ve iyi olacaktır. Allah hepimize bu ayda güzel hasenatlar iyilikler yapmayı nasip eylesin.

Rebiülevvel ayında oruç tutarken nasıl niyet söylenir;
Öncelikle Oruç tutmak için, “Allah rızâsını gözeterek oruç tutmaya niyet” etmemiz lâzım. Diğer ibadetlerde olduğu gibi oruç ibadetinde de niyet şarttır. Ayrıca Kaza oruçların’da niyet geceden olması gerek yani imsaktan önce kişi niyet etmesi önemlidir.

“Allahım Niyet ettim Rıza-i şerifin için Rebiulevvel ayının yarın ki orucu tutmaya” Eğer Ramazandan kazaları varsa şayet “Niyet ettim Allah rızası için tutamadığım Ramazan orucunun kazasını Rebiulevvel ayının yarın ki orucunu tutmaya” diye niyet edilir.Bunun için, oruç kazası olan kimse, bu oruçları tutarken, (ilk kazaya kalan Ramazan orucuna) diye niyet etmeli. Kaza borcumuz yoksa da, yine böyle niyet ederek tutmalıdır.

Kürtçe için niyet: “Yarabbi mı niyete ez sıbehi roji bı rujyo heyiva Rebiulevvel’e be kaza ramazaneve tu kabilbıki Allahu ekber”

Eğer kazası yoksa
“Yarabbi mı niyete ez sıbehi roji bı rujyo heyiva Rebiulevvel’e sınnet bıkım Allahu Ekber”

Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s.) 571 yılında Kameri aylardan Rebiü’l-evvel ayının 12.gecesi doğmuştur. Milâdî takvime göre ise bu, 571 yılı Nisan ayının yirmisine rastlamaktadır. Bu mübarek geceye “Mevlid Kandili” denir.

Unutmayalım..
Bu gece, müslümanlar arasında yüzyılllardan beri büyük bir coşku ile kutlanmakta, Sevgili Peygamberimiz derin bir saygı ile anılmaktadır. Büyük Türk Alimi Süleyman Çelebi tarafından yazılan ve asıl adı “Vesiletün’necat” olan mevlid kitabı O’nun doğumunu, üstünlüğünü ve mucizelerini en güzel bir şekilde dile getiren değerli bir eserdir.

Peygamberimizin doğum yıldönümlerinde okunan mevlidleri saygı ile dinlemek, O’nun mübarek ruhuna salât ve selâm okumak hiç şüphesiz büyük milletimizin Sevgili Peygamberimize olan engin sevgi ve bağlılığının bir ifadesidir.

Bununla beraber, O’nun ahlâk ve fazilet dolu hayatını öğrenmek ve kendimize örnek almak başta gelen görevlerimizdendir. Asıl o zaman O’nun sevgisini ve hoşnutluğunu kazanmış oluruz.

REBİÜLEVVEL AYINDA YAPILMASI GEREKEN İBADETLER NELERDİR?

Aslında sadece mevlid kandilinde yapılması gereken özel ibadetler yoktur. Her kandil gecesinde yapılması gereken ibadetler;

1. Kur’ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur’ân ziyafetleri verilmeli;

2. Peygamber Efendimiz (sas)’e salât ü selâmlar getirilmeli

3. Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir.

4. Tefekkürde bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah’ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

5. Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli

6. Bol bol zikirde bulunulmalı.

7. Mü’minlerle helalleşilmeli

8. Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.

9. Kişi kendine ve diğer Mü’min kardeşlerine hattâ isim zikrederek dualar etmeli.

10. Üzerimizde hakları olanlar büyüklerimiz aranıp sorulmalı

11. Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.

12. O gece ile ilgili âyetler, hadîsler ve bunların yorumları ilgili kitaplardan okunmalı.

13. Dini toplantılar, paneller ve sohbetler düzenlenmeli.

14. Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı.

15. Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli; hoşnutlukları alınmalı

16. Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli

17. Bu kandil gehcelerinin gündüzlerinde mümkün olduğunca oruç tutulmalı.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir