RECEB AYINDA YAPILACAK İBADETLER VE ZİKİRLER

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Receb ayı, içerisinde türlü güzellikleri saklayan bir aydır. Mübarek Üç Aylar’ın başlangıcı ve ilki olan Recep ayının fazileti ve önemi oldukça büyüktür. Receb demek heybetli, muazzam, muhterem, kıymetli demektir. Bu ayda farz ibadetlerin yanı sıra oruç,namaz,zikir gibi bir çok faziletli ibadet vardır. Receb ayı içerisinde iki fazîletli gece vardır. Bu gecelere kandil denir. Receb-i şerîfin ilk cuma gecesine Regâib gecesi, yirmi yedinci gecesine Mi‘râc gecesi denir. Hicri aylarladan biri olan recep ayının faziletini anlatmaka bakımından şu hadisi örnek tutabiliriz.

Rasulullah(s.a.v) şöyle buyurumuştur.“Recep ayı Allah’ın ayıdır. Şaban ayı benim ayımdır. Ramazan ayı da ümmetimin ayıdır.”

Receb ayı «Eşhuru hurum» dan olup ŞEHRULLAH yâni Allah’ın ayıdır. Bu aya oruçlu olarak girilmeli ve Allah’a bu ayda çok iltica etmelidir. Recebin ilk gecesi, dua reddedilmeyen bir gecedir. Bu gecede bir teşbih namazı kılmalıdır. Receb ayına sağır denmesinin bir başka anlamı da şöyle ifade edilir:

Bu ayın bereketi hürmetine, bu ayda işlenen günah ve hataları manen bu ay duymamakta, mü’minlerin sadece ibadet ve sevaplarına şahitlik etmektedir. Böylece Cenab-ı Hak mü’min kullarının bu ayda işlemiş oldukları günahları bağışlamaktadır. Resûlullah (s.a.v.) buyurdu ki: “Allahü Teâlâ Receb’in her gecesinde: ‘Receb Benim ayımdır, kul Benim kulumdur, rahmet de Benim rahmetimdir, fazl(-ı kerem) Benim (kudret) elimdedir. Bu ayda Benden af isteyeni mağfiret ederim, bunda Benden bir şey isteyene de veririm’ buyurur.” (Nüzhet’ül Mecâlis 1/141)

Receb ayının her saatinde Cehennem’den azatlılar vardır. Bu ayda çokça tevbe ve istiğfarla meşgul olunmak sûretiyle, kişinin o saatlerden birine denk gelmesi ve Cehennem’den âzad olunması umulur. Recebin linçi günü oruç tutanlara 3 senelik, 2 nci günü oruç tutanlara 2 senelik, 3 üncü günü oruç tutanlara ise 1 senelik nafile oruç .sevabı verilir. Bu, hadisi şerif ile sabittir.

Üç günden sonra her gününe birer ay oruç sevabı verilir.

–oOo-

Bu ay Cenab-ı Hakk’a mahsus bir ay olduğu için yalnız Zâtı İlâhiyi bildiren İhlas Sûresi’ni çok okumak lâzımdır. Bilhassa bu aya hürmet olarak, ayrıca günde 11 defa İhlası şerif okumalı; tevhid, istiğfar ve salevâtı şerifeyi ihmal etmemelidir.

Bu ayda 2 kandil vardır. 1. İlk cuma gecesi (Regâib Kandili) 2. Yirmi yedinci gecesi (Miraç Kandili).

1’inci gecesi bir teşbih namazı veya Recebi Şerifin ilk onu zarfında bir def’aya mahsus olmak üzere kılman on rek’at namaz kılınabilir. Bu namazın kılınışı aşağıda anlatılacaktır.

– – – oOo——

Receb ayında her gün, başında ve sonunda 7’şer Fatiha okumak suretiyle 100 îhlâsı Şerif okumak da çok sevaptır.

Bu ayda, mümkün olduğu kadar oruç tutmalıdır. 13, 14 ve 15 inci günlerinde oruç tutanlar, bu sünneti şerifeyi yerine getirdiklerinden, nice hastalıklardan şifa bulurlar.

-oOo-

Receb’in; l’i ile 10’u arasında, ll’i ile 20’si arasında ve 21’i Ue 30’u arasında sadece birer defa olmak üzere kılınacak onar rek’at ,ıa-maz vardır. Hepsinin de kılınış şekli aynıdır. Bu namazlar, akşamdan sonra da, yatsıdan sonra da kılınabilir. Fakat cuma ve pazartesi gecelerinde ve bilhassa teheccüd vaktinde kılınması efdaldir.

Bu namaz, mü’nıin ile münafığı ayırır. Bu 30 rek’at namazı kılanlar hidâyete ererler. Münafıklar bu namazı kılamazlar. Bu namazı kılanın kalbi ölmez.

Bu 30 rek’at namaz, Resûlullah Efendimiz’in berberi Selmânı Pâk <R.A.) Hazretleri tarafından rivâyet edilmiştir.Bu namazın adı «Hacet namazı»dır. Namaza başlamadan önce kalben şöyle niyet edilir:

«Yâ Rabbi, beni dünyayı teşrifleri ile nura gark ettiğin Efendimiz hürmetine, sevgili ayın Recebi şerif hürmetine; feyzi ilahine, afvı ilahine, rızai İlâhine nâil eyle. Âbid, zâhid kulların arasına kaydeyle. Dünya ve âhiret sıkıntılarından halas eyle. Rızâı şerifin için Allâhû Ek-ber» (1)

Her rek’atte 1 Fatiha, 3 Kul yâ eyyühel kâfirûn, 3 İhlası şerif okuyup, 2 rek’atte bir selâm verilir. Böylece 10 rek’at tamamlanır. Namazdan sonra: 11 defa şu dua okunur:

TÜRKÇE OKUNUŞU:
Lâ ilâhe illallâhü vahdehû Lâ şerike leh. Lehül-mülkü ve lehül-hamdü yuhvî ve yümit. Ve hüve hayyün lâ yemûtü biyedihil hayr ve hüve alâ külli şey’in kadir.

Sonra dua yapılır.

11’i ile 20’si arasında kılınan 10 rek’atten sonra 11 defa;

TÜRKÇE OKUNUŞU:
İlahen vâhıden ehaden sameden ferden vitren hayyen kayyûmen dâiroen ebeden, okunup dua yapılır.

(1) Hacet namazlarının hepsinin niyetleri buna benzer şekilde yapılır.

21 ile 30’u arasında kılınan 10 rek’atten sonra 11 defa:


TÜRKÇE OKUNUŞU
Allâhümme lâ mânia limâ a’tayte velâ mu’tiye limâ mena’te velâ radde limâ kadayte velâ mübeddile limâ hakemte velâ yenfeu zelceddi minkel ceddü. Sübhâne rabbiyel aliyyil a’lel vehhâb. Sübhâne rabbiyel aliyyil a’lel vehhâb Sübhâne rabbiyel aliyyil a’lel kerimil vehhâb. Yâ Vehhâbü yâ vehhâbü yâ vehhâb»
Bundan sonra istenildiği gibi dua edilir.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir