Sakalı Şerif Peygamberin Sakalı mıdır?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin çeşitli vilâyetlerinde Peygamber (sav)’in sakalı şerifinin bazı kıllan bulunur. Ramazan-ı şerifin Kadir gecesinde bu kıllar halkın ziyâretine çıkarılıyor. Bunlar söylendiği gibi gerçekten Peygamberin sakalı mıdır? Türkiye’nin çeşitli vilâyetlerinde Peygamber (sav)’in sakalı şerifinin bazı kıllan bulunur. Ramazan-ı şerifin Kadir gecesinde bu kıllar halkın ziyâretine çıkarılıyor. Bunlar söylendiği gibi gerçekten Peygamberin sakalı mıdır?

Peygamber Efendimizin (asm) mübarek sakalına veya saçına genel bir kavram olarak sakal-ı şerif veya lıhye-i şerif denilir. Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellemi hatırlatan her şey bizim için değerlidir, önemlidir. Peygamber efendimizin, sakal-ı şerifinin mübarek kıllarını, bereketlenmeleri için insanlara verdiği, Kütüb-i sittede yazılıdır. Kadı İyad, diyor ki: Resulullah efendimizin faziletlerinden biri de şudur ki, Halid bin Velid, başında, sarığı arasında bir sakal-ı şerif taşırdı. Bunu taşıdığı her savaşta zafer kazanırdı. Hâlid, mübarek bir kılı sebebi ile muradına kavuşuyor da, Resulullah efendimizin mübarek zat-ı şerifini vesile ederek Allahü teâlâdan dilekte bulunanlar kavuşmaz olur mu?

Türkiye’de ve İslâm âleminin birçok ülkesinde bulunan bu tip mübarek kıllar Peygamber’in sakal-ı şerifinin olabildiği gibi saçından da olabilir. Çünkü Peygamber (sav) Vedâ haccında tıraş oldu. Teberrük için saçını sahâbelerin yanında kalması istendiğinden, Peygamber (sav) onu dağıttı. İbn Hacer bu hususta Peygamber (sav)’in kıllarıyla teberrük etmenin sünnet olduğunu söylüyor.

Ancak bugün mevcut olan bu kıllar kesin olarak Peygamber’in kıllarıdır deyip bunu isbatlamak zordur. (26) Yes’elûneke ‘ani’l-Hayât ve’d-Din, c. 2. s. 433-434

Yalnız müslümanlar Peygamberin kıllarıdır diye inanıp teberrük ettikleri için mükâfata nâil olacakları hususunda şüphe yoktur. Ancak Urfa’ya müftü olarak tayin edildiğim zaman bu kılların erkek ve kadınların karışık olarak ziyaretine arz edildiğini ve İslâm’ın kabul etmediği bir tarzda ziyaret yaptırıldığını gördüm. Bunun üzerine erkeklere ayrı, kadınlara ayrı bir zaman tahsis ederek bu ziyareti yaptırdım. İnşaallah müslümanlar bu hususda İslama uygun olarak hareket edeceklerdir.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir