Şevval Ayında Oruç Tutarken Nasıl Niyet Edilir

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bir çoğumuz belki “yarın niyetli olacağım ama şevval ayı orucu nasıl niyet edilir diye Ramazan ve şeker bayramından sonra gelen şevval ayında oruç tutmak için internetten taratıyor olabilirsiniz. Biliyorsunuz ki Hadis-i şerifte, (Oruç, Cehennem ateşinden koruyan bir kalkandır) buyuruldu. Peki Şevval ayında tutulan oruç niyeti nasıl söylenir? Ramazan ayından sonra tutulan ve sevabı büyük olan oruç Şevval ayından 6 günlük oruç, dînen güzel ve hoş görülen bir sünnettir. Ayrıca altı günlük Şevval orucunun faydalarından birisi de, Ramazan ayında tutulan farz oruçta meydana gelen kusur ve noksanlıkları telâfi etmesidir. Şevval ayında tutulan 6 gün oruç, şevval ayı içerisinde hangi gün olursa olsun olur. Ama en faziletlisi pazartesi ve perşembe günleridir.

Şevval ayında oruç tutarken nasıl niyet edilir
Öncelikle Oruç tutmak için, “Allah rızâsını gözeterek oruç tutmaya niyet” etmemiz lâzım. Diğer ibadetlerde olduğu gibi oruç ibadetinde de niyet şarttır. Ayrıca Kaza oruçların’da niyet geceden olması gerek yani imsaktan önce kişi niyet etmesi önemlidir.

“Niyet ettim Allah rızası için Şevval ayının orucunu tutmaya” Eğer Ramazandan kazaları varsa

“Niyet ettim Allah rızası için tutamadığım Ramazan orucunun kazasını şevval ayında tutmaya” diye niyet edilir.

Kürtçe için niyet: Yarabbi mı niyete ez sıbehi roji bı rujyo heyiva Şevvale be kaza ramazaneve tu kabilbıki Allahu ekber

Eğer kazası yoksa
Yarabbi mı niyete ez sıbehi roji bı rujyo heyiva Şevvale sınnet bıkım Allahu Ekber

Şevval ayında Orucu Kaç Gün Tutulur
11 ayın sultanı Ramazan ayı orucundan sonra başlayan Şevval ayında altı oruç tutulur inşaallah. Lakin kişi istediği kadar da tutabilir. Fakat bu altı günlük orucu ne kadar erken tutarsa, onun için daha fazîletlidir. Çünkü geciktirmede nice âfet ve musibetler olmaktadır. Şevval ayında tutulan orucun çok sevabı vardır. Peygamberimizin hadis-i şerifte buyurduğu gibi
(Ramazandan sonra Şevval ayında da 6 gün oruç tutan, anasından doğduğu günkü gibi günahsız olur.) [Taberanî]

Ayrıca 6 günlük Şevval ayı orucunun aralıksız tutulması şart değildir. Eğer bu 6 günlük orucu, ayrı ayrı veya aralıksız tutarsa, bunda bir sakınca yoktur.

Ramazan bayramı biter bitmez hemen altı günlük Şevvâl oruçlarının müstehab kılınması, bir taraftan vücudu kademe kademe normal düzenine alıştırmaya vesîle olurken, asıl olarak Ramazan’daki oruç rûhâniyetini nâfilelerle devam ettirmenin bir telkinidir.

İnsanlar çeşitli nedenlerle veya nedensiz (özürsüz veya özürlü) olarak geçmişlerinde oruç tutmamış, tutamamış olabilirler. Bu oruçlarını gününe gün olarak kaza etmeleri gerekir.

Bunun için, oruç kazası olan kimse, bu oruçları tutarken, (ilk kazaya kalan Ramazan orucuna) diye niyet etmeli. Kaza borcumuz yoksa da, yine böyle niyet ederek tutmalıdır.

Ulemanın beyanına göre Ramazan orucuna Şevval ‘den altı gün eklemekle tutulan orucun bütün sene orucu gibi olması, yapılan amellerin on misli katlandığı içindir:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. Bu site bi harika kürtçe olması ayrı bir güzel
    Teşekürler.

    Cevapla