Sipariş Almak Caiz midir

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hanefilerin çoğunluğuna göre, İstisna akdi ister tamamlansın, ister tamamlanmasın, ister siparişte belirtilen şartlara uygun olsun ister olmasın, ne bayi ne de müşteri için bağlayıcı değildir. Ebu Yusuf’a göre, sipariş verilen şey vasıflarına uygun olarak yapılıp tamamlanırsa bağlayıcı olur. Şayet istenen vasıflara muvafık değilse bağlayıcılığı yoktur.

Sipariş almak, İslâm fıkhında iki şekilde anlaşılabilir:

a) Selem akdi için geçerli olanlar: buğday, arpa… gibi.

b) İstisna akdi: Günümüzde çokça kullanılan bir türdür: cilt, elbise, ayakkabı… siparişi gibi. Sanatında uzman olan bir kişiye örneğin bir ayakkabı ustasına, ciltciye veya kumaşçıya meslekleriyle ilgili olarak: yapılan siparişlerdir ve bunlar Hanefî mezhebine göre caizdir.

(a) şıkkındaki siparişi almaya gelince, selem akdinin şartlan gerçekleşirse caizdir. Selem muamelesinin caiz olabilmesi için şu şartlan uygulamak gerekir:

1) Semen (verilmesi gereken bedel)in tayin edilmiş olması.

2) Semenin mecliste teslim edilmesi,

3) Semen ile müslem fih’in altın ve gümüş olmaması. Altın ve gümüş ise, faiz olur. Yani bugün ben, altın veya gümüş almak için altın veya gümüş yatırıyorum. Bu durumda birisi hazırdır, diğeri hazır değildir. Halbuki altın ve gümüşün birbiriyle satılması halinde hem semenin hem de müsmenin, her ikisinin de mevcut olması gerekir.

4) Müslem fih’in emsinin belli olması,

5) Müslem ve müslem fih’in nev’inin -örneğin buğday- malûm olması,

6) Müslem fih’in ölçü veya tartı itibarıyla belli olması,

7) Teslim edileceği zaman ve mekânın belli olması,

8) Müslem fih’in tesliminin mümkün olması gerekir.

İşte selemin şartlan bunlardır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir