Yara Üzerine Konan İlaç Orucu Bozar mı?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Krem veye Merhem yaraya sürmek orucu bozar mı ?
Ekser olan görüşe göre yara üzerine konan ilaç orucu bozmaz. Ramazan ayında veya nafile Oruçlarında kişi merhem yada krem kullanabilir bunları kullanmasının tututuğu oruca hiçbir sakıncası yoktur. Açık yara olmayan cilt üzerine sürülen merhem orucu bozmaz.Ancak Açık “yara”ya konulan ilaç, cevfe yani içeriye giderse dört mezhebe göre oruç bozulur.

Açık bir yaranın üzerine krem sürmek her halukarda şüphelidir, bunu tercih etmemek gerekir. Peki ne yapmak lazım. Eğer Yaranız acilse dayanılmaz haldeyken tabiki tedavini yapacaksınız orucunuz bozulursa sadece kaza gerekir. Derideki gözeneklerden içeri giren merhem vb.şeyler orucu bozmaz.çünkü bu gibi şeylerin orucu bozabilmesi için tabii yollardan içeri girmesi gerekir.ancak vücutta derin bir yaraya sürülen ilaç içeriye ve ya dimaga kadar nüfuz ederse orucu bozar,kazayı gerektirir.

Derin yaralara konulan merhemler vücudun içine, kana ve mîdeye karışabileceğinden orucu bozarlar. Bu durumdaki hastalar iyileşinceye kadar zâten oruçtan muaf olduklarından, ilâçla tedâviye ihtiyaç duydukları günlerde Oruç tutmayabilirler. İyileştikleri zaman gününe gün kazâ ederler.

Şâfiî mezhebinde, dimağ (beyin), karın, bağırsak, mesane birer cevftir. Meselâ, baştaki kemik yarılsa, buradaki yaraya konulan ilaç, cevfe, yani beyne gideceğinden oruç bozulmuş olur.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir