Zilkade Ayından Sonra Hangi Ay Gelir

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hicri takvim ayları ve günleri birçoğumuzun takip ettiği takvimdir. Bu nedenle çoğumuzun genellikle, Zilkade ayı ne zaman başlıyor? veya Zilkade ayı ne zaman bitiyor? gibi sorularla olmakla beraber Zilkade ayı sonraki ay ve günlerini merak ediyoruz. İşte Zilkade ayından sonraki ay nedir? Bütün detayları…

Ayın yörüngesi üzerinde dönüşüne göre düzenlendiği için kamerî (ay) veya hicrî adı verilmiştir. Hicri takvim, Mekke’den Medine’ye hicret edilen yılı başlangıç kabul eden ve ay takvimi esasına dayalı bir takvim sistemidir. Hicri takvimde 12 ay bulunur. Bunlardan 3’ü üç aylar, dördü haram aylardır.

Hicri takviminin bir ayı olan Zilkade Ayından Sonraki ayı aşağıda verdiğimiz tablodan kolayca öğrenebilirsiniz. Ayrıca günlerini’de hazırlamış olduğumuz “Hicri Takvim Olarak Hangi Ay ve Günüdür diğer sayfamızdan öğrenebilirsiniz.

Bir Sonra ki Ay Zilhicce Ayı Olacaktır.
Zilhicce ayı, Hicri takviminde yer alan aylardan birisidir. Hicri takvimindeki ayların onikincisi (12.) olan Zilhicce ayının kelime kökü Arapça’dır. Zilhicce ayı Eşhürü’l-Hurum yani “saygılı, hürmetli aylar”dan birisidir. Diğerleri ise Zilkade, Muharrem ve Recep aylarıdır. Zilhicce ayı ile ilgili yapılmasının iyi olduğu birtakım dualar ve ibadetler vardır. Bu ibadetler ve dualar mezheplere göre farklılıklar gösterebilir. Zilhicce Ayının en önemli özelliği Hac ibadetinin bu ayda yapılmasıdır. Dolayısıyla Kurban Bayramı da bu aydadır.

İbni Abbâs radıyallahu anhümâ‘dan rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Başka günlerin hiçbirinde, -zilhiccenin ilk on gününü kastederek- şu günlerde işlenecek amel-i sâlihten, Allah katında, daha sevimli hiçbir amel yoktur.”

– Allah uğrunda yapılacak cihad da mı üstün değildir, Yâ Resûlallah? dediler.

“(Evet) Allah yolunda yapılacak cihad da. Ancak malını ve canını tehlikeye atarak cihada çıkan, şehit olup dönmeyen kimsenin cihâdı başka.(O, bundan üstündür), buyurdu. [1]

HİCRİ TAKVİM AYLARIN ADLARI
AYLARIN İSMİ KELİME ANLAMI KAÇINCI AY
1 Muharrem Haram kılınmış. Hicri takvime göre yılın 1. ayıdır.
2 Safer Sefer, yolculuk. Hicri takvime göre yılın 2. ayıdır.
3 Rebiulevvel İlk bahar. Hicri takvime göre yılın 3. ayıdır.
4 Rebiulahir Son bahar. Hicri takvime göre yılın 4. ayıdır.
5 Cemaziyelevvel İlk çorak toprak. Hicri takvime göre yılın 5. ayıdır.
6 Cemaziyelahir Son çorak toprak. Hicri takvime göre yılın 6. ayıdır.
7 Recep Saygı, onur. Hicri takvime göre yılın 7 ve üç ayların başlangıcıdır.
8 Şaban Dağılmış, yayılmış. Hicri takvime göre yılın 8. ayıdır.
9 Ramazan Yanma, sıcak olma. Kameri yılın 9. ayıdır.
10 Şevval Yükselmiş. Hicri takvime göre yılın 10. ayıdır.
11 Zilkade Barışa sahiplik eden. Hicri takvime göre yılın 11. ayıdır.
12 Zilhicce Hacca sahiplik eden. Hicri takvime göre yılın 12. ayıdır.

Hicrî senenin kabûlünden beri asırlardır İslâm âleminde 1 Muharrem sene başı olarak kabûl edilmiştir. Hicri 1437. yılının başlangıcıdır. Tarihsel açıdan Hicri ay başlangıçlarının hesaplanmasında bir hadis dolayısıyla rüyet-i hilal ölçütü uygulanmaktadır. Rüyet-i hilal ölçütü, Hicri ayların başlayabilmesi için ayın hilal şeklini aldığının gözle görülebilir olmasını gerekli kılmaktadır.

Mesela Hicri takvimde Ramazan Ayı miladiye göre her sene on bir gün daha erken geldiği için her mevsimi tek tek gezmektedir.Böylece bütün Müslümanlar ömürleri boyunca hep aynı ayda değil yılın her ayında her mevsiminde oruç tutmuş olurlar.
Peygamberimiz Muhammed aleyhisselâm 53 yaşındayken Medîne’ye hicret etti.Bir hafta yolculuk yapıp mîlâdî Eylül ayının 20. ve Rebîülevvel’in 8. Pazartesi günü, Medîne yakınındaki Kubâ köyüne vardılar. Eylülün 23. gününü de burada geçirip, Cumâ günü Medîne’ye girdiler. Bu seneki Muharrem ayının birinci günü, yâni hicretten 66 gün evvel, Müslümânların hicrî-kamerî sene başlangıcı oldu.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir