Peygamberimizin Sevabı Devam Eden Kişiler ile ilgili Hadisi ve Anlamı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dört kimsenin, öldükten sonra amellerinin ecir ve sevâbı işler. Bunlar: Allah yolunda murâbıt (İslâm hudut ve kalelerini bekleyenler) olarak ölen mücâhit. Öğrettiği ilim ile amel edildiği müddetçe ilim öğreten âlim. Sadakası devam ettiği müddetçe tasaddukta bulunan kişi. Ölümünden sonra kendisine hayır duâda bulunacak evlât terk eden babadır. Bunların öldükten sonra ecir ve sevapları işler”

İZÂHI

Insaıı vefat edince amelleri munkatı’ olıır. Bundan sonra amel defterlerine ecir ve sevap yazılmaz, ancak dört, kimsenin ölümlerinden sonra amel defterlerine ecir ve sevap yazılır. Bunlardan biri, Allah yolunda ölen murâbıttır. Murâbıt, nbat maddesiadendir. Rı-bat, fıkıh ıstılahında, serhatlerde düşmanın tecâvüzünü men” ile İslâm yurdunu muhafaza için beklemek mânâsınadır. Bekleyen mücâhide murâbıt denir. Bunlar huzur ve rahatlarını hattâ hayatlarım istihkar ederek ve her türlü güçlüklere karşı gelerek İslâm vatanım düşmanın tecâvüz ve şerrinden korur.

Hudut ve kale muhâfızlan, Allah’ın en sevgili kullarıdır. Rı-batın yâni vatanı muhâfaza için hudut başlarında beklemenin fazilet ve sevâbı hakkmda müteaddit hadîs-i şerîf vârid olmuştur. Bunların fedâkârlığı sâyesinde milyonlarca insan, huzur ve emniyet içinde yaşarlar. Murâbıtların sağlıklarında amel defterlerine ne yazılırsa, vazife başmda ölümlerinden sonra da yazılmakta devâm eder.

İkincisi, Müslüman çocuklara ilim öğreten veyâhut faydalı bilgilere dâir bir eser yazıp da vefât eden kişi, öğrettiği ilimle amel veya yazmaya muvaffak olduğu eserden faydalanıldıkça o âlim,, ecir ve sevâba nail olur.

Uçünciisü, vakıf yaparak insanlara ve fukarâya menfeatlı eser bırakan kişidir ki, halk bu eserlerden istifâde ettikçe o kimsenin ameli munkatı’ olmayıp halk hayır ve rahmetle yâd ettikçe amel defterine ecir ve sevap yazılır.

Dördüncüsü, vefâtmdan sonra kendisine hayır duâ edecek sa-iâh sahibi çocuk bırakan kimsedir ki. çocuğunun duası sebebiyle ameli munkatı’ olmaz.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir