Tasarruf ile ilgili Deyimler ve Anlamı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tasarruf ile ilgili deyimler ve anlamları. İçinde ve anlamında tasarruf kelimesi geçen deyimler hangileridir? Tasarruf deyimi ile ilgili sözler nelerdir?

Deyim : Kısıntı yapmak
Anlamı : 1) tutumlu davranmak; 2) azaltmak: “bu durum, ister istemez evi doldurup boşaltanlarda da kısıntı yapmamızı gerektiriyordu.” -a. Ağaoğlu.

Deyim : İdaresini bilmek
Anlamı : Yerine göre harcamak, tutumlu davranmak.

Deyim : İdare etmek
Anlamı : 1) yönetmek, çekip çevirmek: “devleti, sadece idare edenlerin sorumluluğuna bırak-mak ve bir daha onu düşünmemek, sosyal şuura sahip olmamak demektir.” -m. Kaplan. 2) tutumlu kullanmak: “lakin siz, yine sabaha kadar kalacakmışız gibi idare edin mumu.” -r. N. Güntekin. 3) yetmek, yetişmek: “evler ve dükkânların ahmet’i idare edeceği belli idi.” -s. F. Abasıyanık. 4) alışverişte yeterli olmak, kurtarmak: bu kumaşı o fiyata veremem; idare etmez. 5) göz yummak, hoş görmek; 6) örtbas etmek.

Deyim : Hesabını bilmek
Anlamı : Tutumlu olmak.

Deyim : Ekonomi yapmak
Anlamı : Tutumlu davranmak.

Deyim : Akşamdan kavur, sabaha savur
Anlamı : 1) kazandığını günü gününe harcayan tutumsuz kimselerin durumunu anlatmak için kullanılan bir söz; 2) söylediği sözü tutmayan kişiler için kullanılan bir söz

Deyim : Cebi para görmek
Anlamı : Parası yokken para kazanmaya başlamak.

Deyim : Gırtlağından kesmek
Anlamı : Herhangi bir amaç için yiyeceğinden kısıntı yapmak, boğazından kesmek, tasarruf etmek.

Deyim : Para yapmak
Anlamı : Para kazanıp biriktirmek: “açıkhava’da, maksim’de verdiği temsillerle kısa zamanda ün ve para yaptı.” -h. Taner.

Deyim : Para tutmak
Anlamı : Para biriktirmek.

Deyim : Küpünü doldurmak
Anlamı : Eline fırsat geçmişken çokça para biriktirmek: “hamiyetini bu felsefeye uydurarak küplerini doldurmayı bilenler bu memlekette bolluk içinde yaşarlar.” -h. R. Gürpınar.

Deyim : Dişinden tırnağından artırmak
Anlamı : Yiyecek giderlerini kısarak para biriktirmek: “susuz yaz adlı öykü kitabımı, oyunlarımı hep böyle dişimden tırnağımdan artırarak bastırdım.” -n. Cumalı.

Deyim : Bir köşeye koymak
Anlamı : Saklamak, biriktirmek: “yıllardan beri dişinden tırnağından artırdığı, çoluk çocuğunun nafakasından kestiği parayı günün birinde, ben de bu zilletten kurtulurum umuduyla bir köşeye koymuştu.” -y. K. Karaosmanoğlu.

Deyim : Bankaya yatırmak
Anlamı : Bankadaki hesabına para koymak, biriktirmek: “iyi kazanmıyordu fakat ne kazanıyorsa hepsini bankaya yatırıyordu.” -t. Dursun k.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir