Çürük Tahta Çivi Tutmaz İle İlgili Cümle ve Kompozisyon

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çürük tahta mıh tutmaz; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.

Çürük tahta çivi tutmaz.
Aslında işe yaramaz olan veya sonradan o duruma gelmiş bir şeyi, ne kadar uğraşsanız da işe yarar duruma getiremezsiniz.

Kısaca anlamı : “Esas niteliği bozulmuş bir şeyi eski haline getirmek mümkün değildir” anlamında bir söz.

Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Eski ayakkabıma çivi tutturmaya çalışırken ona çürük tahta çivi tutmaz dedim.

Açıklama ve kompozisyon : Eskimiş, yıpranmış bir şeyi ne kadar uğraşsak da eski haline getirmemiz mümkün değildir. Aslı, orijinalliği bozulmuş ve bu yüzden işe yaramayan bir şeyi ne yaparsanız yapın işe yarar hale getiremezsiniz. Bir ayakkabı, onarılmayacak kadar eskimişse, yeni bir ayakkabı alacaksınız. Oturduğunuz ev, içinde oturulmayacak kadar bozulmuşsa, yıkıp yenisini yapacaksınız.

Kendisinden bir şeyler çıkmayacak olan bir nesne veya kendisinden hayır gelmeyecek olan insandan bir şeyler beklemek, onu için zaman ve emek harcamak boşunadır. Bu atasözü, insanların kişiliği ile ilgili de kullanılmaktadır. Toplumların yönetimleri için de aynı kural geçerlidir. Yasalar artık iş görmez, uygulanmaz hale gelmişse, yeni bir yasa çıkarmak gerekir. Krallıkla yönetilen bir ülkede insanlar uyanmış, “özgürlük!” diye bağırmaya başlamışsa, artık direnmenin, ille de bu düzeni sürdüreceğim diye baskıyı artırmanın bir faydası yoktur. Eskiyen, toplumun gereksinimlerine cevap veremeyen yönetim yıkılacak, yerine çağdaş bir yönetim kurulacaktır. Temeli çürük, malzemesi kötü bir binaya sonradan ne kadar özen gösterirseniz gösterin, bir gün yıkılmaya mahkumdur. Bilgisi ve kültürü olmayan kişinin işinde, mesleğinde başarılı olması mümkün değildir. Toplum düzeni oluşturulmamış, yasalara saygı gösterilmeyen bir memlekette iyi yönetim ve huzur sağlanamaz.

Dolayısıyla, tutarlı ve kalıcı bir iş yapılmak isteniyorsa, o işin temelinin esas gereklerinin baştan mutlaka çok iyi hazırlanması gerekir. Yoksa, sonradan ne yapılsa fayda etmez.

Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir