Kaçan Balık Büyük Olur İle İlgili Cümle ve Kompozisyon

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kaçan balık büyük olur (kaybolan koyunun kuyruğu büyük olur); atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.

Kaçan balık büyük olur (kaybolan koyunun kuyruğu büyük olur).
İnsan, elden kaçırdığı küçük bir fırsatı gözünde büyütür; onu bir türlü onutamaz. Çok önemli olduğunu söyler durur.

Kısaca anlamı : Ele geçen fırsat zamanında değerlendirilmezse kaçar, sonra kaçan bu fırsat gözde büyütülür.

Cümle İçinde Örnek Kullanımı : İşinin değerini bil üzerinde dur yoksa Kaçan balık büyük olur.

Açıklama ve kompozisyon : Fırsatlar her zaman ayağımıza gelmez. Ayağımıza gelen fırsatları da aklımızı kullanarak, çabuk girişimde bulunarak değerlendirmeliyiz. Aynı şekilde biz insanlar fırsatlar dışında da hemen her gün hayatın bize sunduğu şeylerle uğraşır, bir şeyler için çalışıp çabalarız.

Zira değerlendiremediğimiz o fırsat ve bu yüzden kaybettiğimiz ya da kazanamadığımız şey zaman geçtikçe gözümüzde büyür. Küçük bile olsa bize kocaman görünür. Çünkü akılsızlığımızı, beceriksizliğimizi kendimize yediremeyiz. Kaçırdığımız fırsatın çok büyük olduğundan sürekli dem vurur hatta ilerideki başarısızlıklarımızı bile ona bağlarız. O zaman arkamıza baktığımızda kaçırdığımız fırsatların hepsi birer kaçmış büyük balık gibi gelecektir. Kaçırdığımız fırsatları başkalarına anlatmaya başladığımızda insanlar bize inanmayabilir. O zaman bizimle alay edercesine “kaçan balık büyük olur” diyebilirler. Kanıtımız olsa dahi bunun artık bir öneminin olmadığını fırsatın çoktan geçip gittiğini bize tekrar söylerler.

Bundan dolayı her şeyin kıymetini elimizde iken bilmeli ve onlara sahip çıkmalıyız . Yakaladığımız fırsatları da hiç kaçırmadan değerlendirmeli ve güzel bir hayat sürmeliyiz .

Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir