Ayılar Kış Uykusuna Yattıklarında Kemikleri Nasıl Korunur

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kış uykusuna yatan en bilinen hayvanlar ayı, yarasa, sincap, kirpi, yer sincabı, dağ sıçanı ve fındık faresidir. Kış uykusu sırasında siyah ayıların temel vücut ısısı 7 dereceye kadar düşüyor ve kalp atış hızları azalıyor.

Ayıların kendi vücutlarında bulunan ve kemiğin ana maddesi kalsiyum, ayılar kış uykusuna yattıklarında kemiklerini koruması için daha az kas kaybına neden olur. Beş aylık kış uykularının sonunda kas güçlerinin sadece %22’sini ve proteinlerinin sadece %10 ila 15’ini kaybederler. Buna karşılık, aynı süreci yatağında geçirecek bir insan, kas gücünün yaklaşık %85’ini ve proteinlerinin %90’ını kaybeder.

Bilim adamları, ayıların kış uykusu sırasında vücut ısılarının düşmesine ve kalp atışları ile metabolizmalarının yavaşlamasına rağmen yaralarının nasıl iyileştiğini hala araştırıyorlar.

Bu yaraların ayıların kış uykusuna yatmadan önce iltihaplandığını ekleyen uzmanlar, inlerinde yatan ayıların yaralarının temizlenmeden, dikiş atılmadan ve antibiyotik kullanmadan iyileştiğini söyledi.

Ayıların iyileşme sürecinin anlaşılabilmesi için Kuzey Minnesota’da radyo vericili tasma takılan ayıların vücutlarındaki 14 yaralar yakından izlendi.

Ayıların kış uykusunun başladığı Kasım ayıyla, uyandıkları Mart ayları arasında yaralarının neredeyse hiç iz bırakmadan iyileştiği görüldü.

Ayrıca iyileşme sürecinde hiç iltihaplanma görülmediği belirtildi.

İyileşme sürecinde ayıların derilerinin yenilendiği ve hatta yaralanmış bölgelerde yeni tüylerin çıktığı fark edildi.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir