Bamya Meyve mi Sebze mi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünyanın her yerinde yetişme özelliğine sahip olan bamya Türkiye’de en çok Ege ve Marmara bölgelerinin ev sahipliği yaptığı bamya sebzesi, soğuktan çok çabuk etkilenen bir bitki olmasından dolayı sıcak ve ılık iklimleri sevmekte ve buralarda elverişli bir şekilde yetişmektedir. Yaklaşık olarak 18 cm civarındaki uzunluğuna ulaşan bamya bitkisinin içeriğinde çok sayıda çekirdek bulunmaktadır. Bazı türlerinin ise sadece 1-2 cm olduğu bilinmektedir. Bamya bitkisi aslında bir meyve olsa da mutfakta yemeklerinin yapıldığı bir sebze olarak bilinir.

Bamya kesildiğinde ortaya yapışkanımsı bir sıvı çıkmaktadır. Bu durum genelde çocuklar tarafından hoş karşılanmaz ve çok faydalı bir sebze olmasına rağmen, bamya yemeklerini yemezler.

Yaz mevsiminde yenebilecek meyve ve sebzeler
Meyvelerden; kiraz, şeftali, nektarin, üzüm, vişne, kayısı, yeşil erik, mürdüm eriği, kavun, karpuz, üzüm, dut, incir, böğürtlen, karadut, malta eriği

Sebzelerden; taze patates, marul,enginar, kabak, taze fasulye, dolmalık biber, sivribiber, taze sarımsak, mısır, salatalık, domates, börülce

Bu nedenle meyveler ile sebzeler arasındaki farkı tespit edebilmek için, sebze tanımı üzerinden değil, meyve tanımı üzerinden gitmek gerekir. Bunu yapmak için çok basit bir test uygulayabilirsiniz: Eğer yediğiniz şeyin içerisinde üreme amacıyla, döllenmiş hücreler (çekirdekler) varsa, bir meyve yiyorsunuz demektir. Eğer yoksa, muhtemelen yediğiniz şey bir sebzedir.

Meyve ve Sebze Arasındaki Temel Farklar

  • Her şeyden önce meyveler tohum ihtiva eder. Genellikle meyvenin ortasında yer alan çekirdek dediğimiz şey, bitkinin tohumudur. Çilek gibi bazı meyvelerde tohumlar meyvenin üzerinde de olabilir. Sebzeyle meyvenin en önemli ayrım noktası budur.
  • Meyve, temelde çiçekli bitkilerin olgunlaşmış tohumluğudur. Oysa sebzeler bitkinin yenebilir diğer parçalarıdır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir