Bedir Savaşın Önemi ve Özeti

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bedir Muharebesi veya Bedir Savaşı, 13 Mart 624 M. tarihinde Müslümanların, Mekke’nin Kureyşli paganlarıyla yaptığı ilk savaştır. Bedir, Medine’nin 160 km. kadar güneybatısında, Kızıldeniz sahiline 30 km. uzaklıkta, Medine-Mekke yolunun Suriye kervan yoluyla birleştiği yerde bulunan küçük bir kasaba idi. Kureyş müşrikleri, Müslümanların hac yapmalarına mânî oldukları için, Müslümanların da buna bir nevî misilleme olarak Mekkeli müşriklerin Şam ticâret yolunu kesmek isteyeceklerini biliyorlardı. Nitekim, Şam’dan korku içinde yola çıktılar. Ebû Süfyân, kervanda bulunan Damdam bin Amr’ı yirmi miskal altın ücretle kiralayıp Tebük’ten çok acele olarak Mekke’ye gönderdi

Müslümanlar, Mekkelilere ait bir kervanın Medine yakınlarından geçeceğini, bu kervanın gelirleriyle silâh alınacağını ve Müslümanlara saldırılacağını duyunca kervanı ele geçirmeye karar verdiler. Müslümanlar, Hz. Muhammed (asm) komutasında 300 kişi ile yola çıktı. Ancak bunu haber alan kervanın başındaki Ebu Süfyan, yolunu değiştirerek baskından kurtuldu ve Mekke’ye geri döndü. Mekkeliler, Müslümanların, kervanlarını ele geçireceğini öğrenince, bu defa Ebu Cehil komutasında 1000 kişilik bir orduyu, Müslümanların üzerine gönderdi. Bedir Kuyuları yakınlarında yapılan savaşı Müslümanlar kazandı. Müslümanların ilk askerî başarısı olan Bedir Savaşı sonucunda:

  • Bedir Savaşı İslam ordusunun ilk zaferi olup Müslümanların kendilerine olan güvenlerini arttırmıştır.
  • Esir alınan Mekkelilerden okuma yazma bilenler on Müslüman’a okuma yazma öğretmeleri halinde serbest bırakılmıştır.
  • Savaş sonunda elde edilen ganimetlerin beşte biri beyt-ül mala bırakılırken geri kalanı savaşa katılanlar arasında bölüştürülmüştür. Daha sonra bu uygulama bütün İslâm devletlerinde kural hâline gelmiştir.
  • Bedir Savaşı sonrasında İslâmiyet Arabistan’da daha hızlı bir şekilde yayılmıştır.
  • Bedir savaşının Müslümanlar açısından manevi etkisi oldukça fazladır. Bu zaferle Hz Muhammed’in nüfuzu oldukça artmıştır. Müslüman olmak isteyenlerin sayısında artış olmuştur.
  • Medinelilerden putperest olanlarda, bu zaferle birlikte İslam’ı kabul etmeye başlamıştır.
  • Bedir savaşı sonunda Hz Muhammed’in esirler ve elde edilen ganimet hakkındaki kararları, İslam savaş hukukunun temellerini atmıştır.
  • Bedir savaşında yenilen Mekkelilerin Arabistan’da ki itibarları sarsılmıştır.
  • Bedir kuyuları ve Şam ticaret yollarının idaresi Müslümanların eline geçmiştir.

Hz. Peygamber’in askerî dehasını, strateji ve taktik kabiliyetini gösteren Bedir Gazvesi, İslâm cemaatinin başta Medine olmak üzere bütün Arap yarımadasında büyük bir itibar kazanmasını sağlamış, böylece Hz. Peygamber İslâmiyet’i tebliğ için daha geniş imkânlara sahip olmuştur. Ehl-i Bedir ise günahlarının Allah tarafından bağışlandığı müjdesiyle bahtiyar olmuşlardır (bk. Buhârî, “Meġāzî”, 9, 46; Müslim, “Feżâʾilü’ṣ-ṣaḥâbe”, 161).

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir