Düzcenin Meşhur lezzetli Yemekleri ve Tatlıları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Düzce farklı lezzetleri ve geniş kültürüyle dikkat çekiyor. Tabi her şehrin kendine özgü meşhur yemekleri, meyveleri, yöresel yemekleri ve tatlıları hatta hediyelik eşyaları dahi vardır. Bu gün sizler için Düzce‘de neler meşhur olduğunu Düzce ‘ye özgü ve tarihi yada gezilecek yerleri ile yemeklerini ve tatlılarını derliyeceğiz.

Eğer bir gün yolunuz Isparta’ya düşerse ve (Düzce’de ne yenir) diye düşünürseniz. Düzce genelinde mutlaka tatmanız ve yemeden/içmeden dönmemeniz gereken lezzetler aşağıda. Umarız önerilerimizi beğenirsiniz! İşte bu konuda bilinmesi gereken Düzce‘nin meşhur özgü yemekleri, tatlıları ve meyveleri…

Konuralp Pirinci: Yörede “Kasaba Pirinci” olarak bilinen ve Osmanlı saray mutfağının pirinci olarak da adlandırılan Konuralp pirinci, kendine has pişirilme tarzı, toprağın ve suyun çeltiğe verdiği lezzet ile farklı bir aromaya sahip olan, şekil olarak bodur, tombul ve hafif sarımsı renkte bir pirinç türü.

İsli Çerkez ve Abaza Peyniri: Geleneksel usullerle hazırlanan Çerkez ve Abaza peynirinin birkaç gün dış yüzeyi sertleşip kabuk bağladıktan sonra dut, akasya veya meşe gibi odunlarla yakılmış ateş dumanında tütsülenmesiyle yapılan az yağlı, az tuzlu, elastiki yapılı, içi krem dışı sarı-kahverengi renkli olan enfes bir kokuya ve aromaya sahip bulunan bir peynir türü.

Düzce Şırası: Güney ve güneydoğu bölgelerinde yetiştirilmiş ve kurutulmuş siyah üzümlerin çekirdekleriyle birlikte kıyma makinasında kıyılarak kıl torbalara konulup meşe fıçılarda belli oranda kaynak suyuyla fermantasyonuyla elde edilen katkı maddesiz ve doğal bir içecek türü.

Düzce Köftesi: Dana veya kuzu etinden kendinden yağlı döş kıyma, kuru soğan, mısır unu, tuz ve baharatlar ile yapılıp meşe odunu közünde pişirilen bir köfte türü.

Düzce Kestane Kabağı: Yuvarlak, hafif basık biçimli ve derin dilimli, sert kabuğu koyu beyazımsı ve gri renkli, meyve içi etli ve turuncu renkli olan yetiştiği toprak yapısı sayesinde farklı ve güzel bir aromaya sahip bulunan bir kabak türü.

Düzce Acıkası: Biber salçası, ceviz ve fındık içi, ayçiçek yağı, tereyağı, sarımsak, kişniş, kimyon, tatlı toz biber, pul biber, kekik, fesleğen (reyhan), cıbrısa (azıbra) ve tuz ile hazırlanan bir kahvaltılık sos türü.

Akçakoca Sarı Fındığı: Yağ oranı düşük olmasına rağmen temel yağ asidi olan oleik asit ve özellikle linoleik asit miktarının; ayrıca aminoasitlerden aspartik asit ve histidin miktarının yüksek olduğu bir fındık türü.

Akçakoca Melengücceği Tatlısı: Buğday unu, yumurta, süt, fındık yağı, kabartma tozu, sirke ve tuzdan oluşan hamurun oklavayla açılıp içine manda sütü kaymağından hazırlanan “dartı” ile öğütülmüş ceviz veya fındık ilave edilmesiyle hazırlanan avuç içi büyüklüğündeki yuvarlak hamurun yağda kızartılması ve sonrasında şerbet içinde bekletilmesi ile yapılan bir tatlı türü.

Akçakoca Mancarlı Pide: Oklava ile yuvarlak şekilde açılan hamurun yarısına pazı, ıspanak veya kara lahana -bu otlara mancar adı verilir- kullanılarak yapılan iç harcın konulup yayılmasından sonra yarım ay şeklinde kapatılması ve altında odun ateşi yanan sacın üzerinde pişirildikten sonra üzerine tereyağı sürülmesi ile yapılan etsiz bir vejetaryen pide türü.

Güzeldere Şelalesi: 120 metre yükseklikten dökülen suyun doğal coşkusunu dev kayın ve gürgen ağaçlarıyla bütünleştirerek muazzam bir görüntü arz eden ve Güzeldere köyünden geçen Bıçkı Deresi üzerinde bulunan şelale ve çevresi 2001 yılında bir Tabiat Parkı olarak tescil edilmiştir.

Fakıllı Mağarası: Akçakoca ilçesi Fakıllı köyünde yer alan, doğal özellikler taşıyan, içinde çeşitli yönlere giden galeriler, sarkıtlar, dikitler ve damlataşlar bulunan mağara aynı zamanda 1. derece bir sit alanıdır.

Akçakoca Merkez Camii: 2004 yılında ibadete açılan, Türk ve modern mimarilerinin sentezlendiği Akçakoca Merkez Camii, Selçuklu Mimarisinde kullanılan sekizgen köşelerin üzerine oturtulmuş ve Türk otağ çadırından esinlenilmiş bir çatı sistemine sahiptir.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir