Yeni Teknoloji 1. Dünya Savaşını Nasıl Etkiledi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

I. Dünya Savaşı tarihteki ilk makineli savaştır. I. Dünya Savaşı önemlidir, çünkü birçok yeni silahın ilk kez kullanıldığı, radyo, elektrik gücü gibi bir çok yeni teknolojinin ilk örnekleri bu savaşta kullanılmıştır.

Başlangıçta savaş önceki yüzyılın savaşları gibiydi. Ancak sonradan yeni ve korkutucu silâhlar ortaya çıkarak savaşın seyrini değiştirdi. Ayrıca Tanklar I. Dünya Savaşı’nın başında siper savaşlarının neden olduğu çıkmazı aşmak için geliştirilen teknolojilerin ürünlerinden biridir. Bu nedenle ağır topların üretimi ve teknik kapasitelerinin ve tahrip güçlerinin geliştirilmesi çabaları devam ediyordu. İlk kez, düşmanın yerini belirlemek ve uzun menzilli toplar atmak için uçaklar kullanıldı. Uçaklar, Birinci Dünya Savaşı’na yeni bir boyut getirmişti. Başlangıçta uçakların rolü, keşif yapmak ve bomba atmakla sınırlı görülmüştü. Daha sonra uçaklara makineli tüfekler yerleştirildi. Daha sonra savaş uçakları belirlenen noktaları vurmaya başladı ve hava savaşı başladı. Normal uçaklar ve Zeplin uçakları, savaş uçakları olarak kullanılmaya başlandı.

En korkutucu silâh ise, her iki tarafın da kullandığı zehirli gazlardı. Milyonlarca kişinin ölümüne ve acı çekmesine sebep oldular. Aynca tanklar ilk kez bu savaşta ortaya çıktı.

Teknolojiler sayesinde silahların öldürücülüğünde görülen muazzam ilerlemeye karşılık savunma ve hareketlilikte aynı miktarda gelişme olmaması sonucu yaklaşık 9 milyon muharip hayatını kaybetmiştir. Böylece bu savaş dünya tarihindeki en çok zayiat verilen beşinci savaş olmuş ve savaşa katılan devletlerde birçok politik değişikliğe ve devrimlere yol açmıştır.

İnsanlık tarihinin yaşadığı son iki büyük dünya savaşı geride milyonlarca ölü, harabeye dönmüş kentler ve çökmüş ekonomiler bıraktı. Yüz yıl geçmesine rağmen yine de acılar unutulmadı. Benzer acıların tekar yaşanmaması adına özellikle genç nesillerin tarihini çok iyi bilmesi ve bu bilinçle hareket etmesi büyük önem taşıyor.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir