Yüzyıl Savaşları Ne Kadar Sürdü

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yüzyıl Savaşları, 1337 de başladı ve bir asırdan fazla sürdü. Sadece tek bir savaş değil, İngiltere ve Fransa arasındaki çatışma serileriydi. Asırlardır İngiltere ve Fransa arasında süregelen hanedan ve güç savaşlarının en çetini 14 ve 15. yüzyıllar arasında yaşanan ve tarihi zaman diliminin uzunluğu nedeniyle “Yüzyıl (100) Savaşları” olarak nitelendirilen bir dizi çarpışmadır. Yüz Yıl Savaşları, askeri evrim zamanıydı. Silahlar, taktikler, ordu yapısı ve savaşın sosyal anlamındaki bütün değişimleri, savaşın isteklerine bir dereceye kadar cevap vermek, teknolojideki kısmen ilerleme, savaş düşüncesi derslerinde kısmen ilerleme. Ortaçağ sonlarına doğru meydana gelen bu olay, İngiltere’nin Fransa topraklarına göz dikmesi nedeniyle yaşandı. 116 yıl süren savaşların başlangıcında İngiltere başarılı olarak Fransa’nın bir bölümünü işgal etti.

İngiltere, Fransa’yı egemenliği altına almaya çalıştığında ve Fransa İngiliz istilâsına uğrayan topraklarını korumaya çalışırken başladı.

İngiltere Fransa’ya saldırdı ve Crecy’de büyük bir savaş oldu. İngiliz okçu birlikleri atlı süvarilere karşı sonun başlangıcını hazırlayan çok güçlü şövalyelerden oluşuyordu. Pek çok konuda avantajlı olmalarına rağmen İngilizlerin Fransa topraklarını kalıcı bir şekilde işgal etmesi mümkün görünmüyordu. İngiliz komutanları için önemli bir sorun da kuşatma savaşlarının hakim olduğu bir çağda işgal edilen toprakların genişliğine paralel olarak buralardaki garnizonların ihtiyaçlarının da artmasıydı. Bu durum, İngiliz ordularının zaman geçtikçe güçten düşmesine sebep oldu. Savaş devam etti ancak 1396 da İngiliz II. Richard, Fransız kralı IV. Charles’in kızıyla evlenerek savaşa son verip 20 yıllık barışın köprülerini attı.

100 Yıl Savaşları Sonuçları
100 Yıl Savaşları Batı Avrupa’daki güç dengesini uzun yıllar boyu sarsacak ve tarihin yazılışını etkileyecek bir savaştır. İnsanlık tarihinin en uzun süreli savaşlarından biri olan 100 Yıl Savaşları pek çok faktörün etkisiyle devam etmiş, moral dengesi ve iş gücü yoğunluğunun yanı sıra pek çok iç ve dış sebep sayesinde bir monarşi ve Fransız zaferine dönüşerek Fransa’nın Avrupa siyasetinde güçlü konumunu sabitlemiştir. Bu sayede derebeylik sistemi zedelenmiş, Avrupa’da imparatorlukların çağı başlamıştır. Özetlemek gerekirse savaşın sonucu ve uzun sürecinin sebebi pek çok farklı ön koşul ile faktördür. Bunların en önemlileri müttefiklikler, dış koşullar, iç kargaşalar, savaşın figürleri ve başlangıç durumlarıdır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir