Neden Acıkırız Hakkında bilgi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İnsanoğlu bişeyler yemeden içmeden yaşayamaz gücünü toplayamaz çalışamaz.
İnsanın vucudu çalışada çalışmasada sürekli acıkma hissi olur. Vücudumuzun yaşamını devam ettirebilmesi için istirahat halinde dahi olsa enerji gerekmektedir. Yiyeceğe ihtiyaç duyduğumuz zaman vücudumuz bunu ister. Fakat “açlık” hissettiğimizi nereden biliriz? Acıktığımız zaman vücudumuz hiçbir şey yapmak istemeden sadece besin almaya odaklanır. Kişinin bu besini almadan dayanabilme gücü ise kişiden kişiye değişiklik gösterir.

Açlığın boş mideyle bir alâkası yoktur; kandaki belli besin maddeleri eksik olduğunda açlık başlar. Kandaki belli başlı besleyici maddeler azalmaya başladığı zaman, açlık da baş göstermeye başlar. Kan hazneleri bu besin maddelerinden yoksun kaldığında, beyinde, “açlık merkezi” adı verilen bir bölüme mesaj gönderir. Bu açlık merkezi mide ve bağırsakta bir nevi fren gibi çalışır. Beynimizde bu konu ile ilgilenen küçük dedektörlerimiz var ve enerji depomuzdaki enerji azalınca alarm çalmaya başlar.. “ENERJİ ALARMI!!!” Beynimiz sayesinde açlık hissederiz ve bişeyler yeme zamanımızın geldğini anlarız.

Kandaki besin yeterli olduğu sürece, açlık merkezi mide ve bağırsağın faaliyetini yavaşlanır. Eğer kandaki besin maddeleri eksikse, açlık merkezi mide ve bağırsağı daha aktif hâle getirir.

Aç Olmadığımız Halde Yemek Yememizi Sağlayan Nedenler?
Aşağıda, aç olmadığımız halde yeme isteğine sebep olan şeyler kısaca sıralanmıştır.

Stres
Hayatınızda iş ya da sınav stresi gibi durumlar psikolojik olarak yemek yeme duygunuzu arttırır. Bu nedenle farkında olmadan kilo alabilirsiniz. Nedeni ise stresli iken sürekli yemek yeme isteğine kapılırsınız ve yağlı, tuzlu, şekerli abur cubur yemeye başlarsınız ve bu nedenle vücudunuza fazla miktarda kalori girer ve o kaloriler kilo almanızı sağlar.

Reklamlar
Son dönemde pazarlama şirketlerinin en etkili taktiği de reklamlardır. Televizyonda, bilgisayar başında, telefonda herhangi bir yerde karşımıza çıkan reklamlar açlık duygumuzu ortaya çıkarır ve yemek yeme isteği gelir.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir