Alay ve Dalga Geçmenin Hükmü

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Maskara Veya Alay

kimlerin ahlaki ve cismi özelliklerine gülmek veya güldürmek maksadıyla olağanüstü şekilde beyan veya taklit edilmesine denir.
Müminlerin kimlik ve meneviyyatına hakaret edilmesine neden olduğu için islam dininde birinin alay veya dalga geçilmesi kesinlikle doğru değildir. Kur’an-ı Kerim’de müminlere ilgisiz yaklaşanlar ve onları rezil ve rüsvay etmek isteyenler hakkında
“… Asıl üstünlük, güç ve üstünlük, ancak Allah’ın, Peygamberinin ve müminlere mahsustur »

Başka bir ayette deniyor:
“İman edip de iyi işler yapanlar ise yaratıkların en iyisidir.”
Peygamber (s) buyurur:
Allah Teala buyuruyor: Andolsun Kendi izzeti-celalima! Öyle bir yaratık yaratmadım ki, onu mü’min kullarımdan çok sevmiş olum.
Câbir ibni Abdullah diyor: Bir gün Peygamber (s) Kâbe’ye bakıp ve buyurdu:
selam sana ey Kâbe! Allah katında ne kadar saygın var. Yemin ederim ki, Allahın yanında müminlerin saygısı senden fazladır. Çünkü, Allahu Teala seni bir, müminleri ise üç şeye saygı sahibi yapmıştır. Onların malı, canı ve haklarında kimseye kötümser olmak helal edilmemiştir.

İmam Bakır (as) buyuruyor:
Müminlerin saygısı Kâbe’den daha fazladır.
Allahu Teala müminler için oldukça büyük saygı ve ihtiram belirlemiştir. İmam Sadık (as) bu konuda şöyle buyuruyor: Allah u Teala buyuruyor:
Mümin kulumu hor ve rüsvay eden kişiler benimle savaşa hazır olsunlar.
Maskara ve alay müminlerin meneviyyatına büyük darbe vurduğu için Kur’an ve nakil olunmuş hadis ve rivayetlerde bu sevimsiz özelliğin terk edilmesine şiddetle ısrar ediyor.

Hucurat suresinin 11. ayetinde denir:
Ey iman edenler! Bir topluluk bir diğerini alaya almasın. Belki onlar kendilerinden daha iyidirler. Kadınlar da diğer kadınları alaya almasın. Belki onlar kendilerinden daha iyidirler. Birbirinizi karalamayın, birbirinizi (kötü) lakaplarla çağırmayın. İmandan sonra fasıklık ne kötü bir namdır! Kim de tövbe etmezse, işte onlar zâlimlerin ta kendileridir.

Başka bir ayette müminlerin maskara olunması münafıklara has olan özelliklerden biri olarak gösterilir:
İman edenlerle karşılaştıkları zaman, “İnandık” derler. Fakat şeytanlarıyla (münafık dostlarıyla) yalnız kaldıkları zaman, “Şüphesiz, biz sizinle beraberiz. Biz ancak onlarla alay ediyoruz” derler.

Tevbe suresinin 79. ayetinde ise müminlerle alay eden kişilere keskin bir cevap vererek ahiret günü büyük bir azapla  uyarıyor.
Sadakalar hususunda gönüllü bağışta bulunan mü”minlerle, güçlerinin yettiğinden başkasını bulamayanları çekiştirip onlarla alay edenler var ya; işte Allah asıl onları maskaraya çevirmiştir. Onlar için elem dolu bir azap vardır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir