Cuma Hutbesi ve Namazı için Hangi Günler’de Temizlik Yapılmalıdır

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cuma günü, Müslümanlar için çok önemli bir gündür. Cuma günü yapılan ibadetlere iki kat sevap verilir. Ve biliyorsunuz ki Cuma hutbesi farzdır. Hutbesiz Cuma namazı sahih olmaz.Bu nedenle haftanın cuma günü müslümanlar camide cemaate imam hutbe okur cemaatte dinler ve cemaatle namaz kılınır. Burda bir topluluk oluşur. O yüzden kılı kıyafetimize temizliğimize hatta üzerimizdeki kokuya dahi dikkat etmek lazım. Çünkü kimseyi kokumuzdan dahi rahatsız etmeye hakkımız yok. En önemliside Rabbinin huzuruna gidiyoruz o yüzden temizliğime çok dikkat etmeliyiz. Peki Cuma günleri için perşembeden hazırlık yapılıp cuma günü tıraş olunmaması, hatta tırnak kesilmemesi meselesinin hükmü nedir?

Cuma gününe imkânı olanlar sabahtan hazırlanmalıdırlar. Bu hazırlık, gerekli temizliği yapıp abdest almak, yeni ve temiz elbiseler giyip güzel kokular sürünmek, vekar ve ciddiyet içinde erkenden camiye çıkmak gibi hususlardır. Yüce İslâm dini, müslümanlann sevgisini kazanmak ve nefretini gerektiren hallerden kaçınmayı ibadet saydığı için beşerî münâsebetlere ve âdâb-ı muâşerete büyük ihtimam göstermiştir. Peygamber (sav) şöyle buyuruyor: “Mü’min kardeşinin yüzüne tebessüm etmen bir sadakadır. Emri bi’l-ma’ruf nehy ani’l-mün-ker yapman bir sadakadır. Yolunu şaşırmış kimseye yol göstermen bir sadakadır. Bunun için bayram ve cuma günleri münâsebetiyle bir araya gelen müslümanlann cemâata katılmak isteyen kimsenin yıkanıp güzel elbisesini giymesi, ağzını misvaklam ası, tıraş olması, tırnaklarım kesmesi ve güzel koku sürmesi müstehabdır” (121) İbn Abidin, c. 1, s. 554; el-Mühezzeb, c. 1, s. 113).

Yalnız cuma günü tıraş olmak sünnettir, demekten maksat sakal tıraşı değildir. Çünkü sakal tıraşı hangi günde olursa olsun Hanefî mezhebine göre tahrîmen, Şâfiî mezhebine göre tenzîhen mekruhtur. Binâenaleyh, cuma günü için perşembeden hazırlanma olabildiği gibi cuma günü de olabilir. Ama cuma günü daha iyidir.

Cuma Günü Yapılması Tavsiye Edilen Davranışlar

Bu konuda hadîs-i şerîflerde şöyle buyurulur:

1 – “Kim ki Cuma günü elbisesini temizler, yıkanır, erkenden de camiye gider, imama yakın oturur ve imamı dinlerse, iki Cuma arasındaki günahlarına, hattâ üç gün de ziyadesiyle keffâret olur.”

“Cuma günü olunca melekler mescidin kapısında oturur ve sıra ile ilk gelenleri kaydederler.”

“Üç şey var ki, insanlar bunların faziletini bilseydi onları ede etmek için yarışırlardı. Onlar da: Ezan okumak, birinci safa yetişmek ve erkenden Cuma’ya gitmektir.”

2 – Cuma günü için gusletmek. Cünüplükten kurtulmak için gusledilse de olur. Hadîs-i şerîf’te:

“Cuma günü abdest almak çok güzeldir. Fakat gusletmek daha da güzel ve faziletlidir” buyrulmuştur.

3 – Cuma günü, Cuma namazından önce veya Cuma gecesi, Kehf, Duhan veyahut Yâsîn, yahut da başka bir sûre okumak; bu da olmazsa Kur’an’ın herhangi bir yerinden okumak.

Bu mübarek günü, İlâhî kelâmın nûru ile tezyîn etmek güzel bir amel, sevablı bir iştir.

4 – Cuma namazı için camiye girince, henüz hutbe başlamamış ise, kıbleye yakın boş bulunan bir yere oturmak, hatib minbere çıkınca onu can kulağı ile dinlemek.

5 – Hatib minberden inerken mihraba geçmesi için ayağa kalkmak. Bu, minber ile mihrab arasında oturanlar içindir.

6 – Hatibin hutbesinden öğüt almak.

7 – Cuma günü Peygamberimize bol bol salâvat getirmek de müstehabdır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir