Dinimiz İslamda Kadının Toplum için ve Erkeğin Yanında Yeri Nedir

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İslâm dini, kadına aile ve toplum içinde nasıl bir yer tayin etmiştir? Erkeğin yanında yeri nedir? Kur’an ve Hadisler ışığında bize genel bir değerlendirme yapabilir misiniz?

Müslümanlıkta kadın sultandır. Dinimiz kadına çok değer vermiş, erkeğe de çok mesuliyet yüklemiştir. Dinimizi bilmeyen bir kimsenin İslamiyet’in kadına verdiği değerden bahsetmesi, körlerin fili tarif etmesine benzer.

Kadın, yaratılış itibariyle erkeğe göre ikinci derecede bir değere sahip değildir. İlke olarak insanların en değerlisi, “takvâda en üstün olanıdır” (el- Hucurât 49/13).

İslâm Dini, aile ve toplum içinde kadına iyi yer veriyor. İnsanlık yönünden erkek ile kadın arasında fark gözetmiyor, erkeğe verdiği önemi kadına da veriyor. Bu hususta Kur’an-ı Kerîm şöyle buyuruyor: “Ey insanlar sîzleri bir tek nefisten yaratan Rabbinizden sakınınız” (52).

Diğer bir ayette de şöyle buyuruyor: “Şüphesiz ben içinizden gerek erkek, gerek kadın, bir hayır işlediğini boşa çıkarmam hep birbirinizdensiniz” (53).

Peygamber (as) de şöyle buyuruyor: Kadınlar erkeklerin denkleridir.

Kız çocuğuna eş ve analık özellikleri açısından büyük bir değer verip ikramda bulunuyor. Peygamber (sav) kız çocuğu olarak kadının gördüğü ikramla ilgili şöyle buyuruyor: “Herhangi bir kimsenin bir kız çocuğu olsa, o da onu güzelce öğretip eğitse kendisi için cehenneme karşı siper olacaktır” (54).

Cenab-ı Allah, eş olarak kadına yapılan ikramlarla ilgili şöyle buyuruyor: Yine onıın ayetlerindendir ki sizin için kendileriyle huzur bulasınız diye cinsinizden eşler yaratmıştır (55).

Peygamber (as) de şöyle buyuruyor:t(“Dünyada faydalanılan şeylerin en iyisi, saliha bir eştir. Kendisine baktığında seni sevindirir, gıyabında da mal ve namusunu korur” (56).

Cenab-ı Allah, ana olarak kadına yapılan ikramla ilgili olarak şöyle buyuruyor: “Biz insana ana ve babasına iyilik etmesini tavsiye ettik; anası onu zahmetle taşıdı ve zahmetle doğurdu”

Bununla ilgili olarak Hadiste de şu varid olmuştur:

Bir gün birisi Peygamber (sav)’e gelip dedi ki,

— Herkesten ziyade kim benim sohbetimi hâk eder.

Peygamber (as):

— Anan.

— Sonra kim?

— Anan.

— Sonra kim?

— Anan.

— Sonra kim?

— Baban, dedi.

Görüldüğü gibi Peygmaber, babayı bir defa söylerken anayı üç defa söz konusu ediyor.

Dipnotlar
(52) Nisâ (1)

(53) Al-İ İmrân, 195

(54) Ebû Dâvûd, Tirmizî

(55) Rûm: 21

(56) Müslim, Buhârî

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir