Acıyan Uyumuş Acıkan Uyumamış İle İlgili Cümle ve Kompozisyon

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Acıyan uyumuş, acıkan uyumamış atasözünün anlamı ve cümle içinde kurmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.

Acıyan uyumuş, acıkan uyumamış.
Herkes bu fani dünya halinde kendisini ve sevdiklerini doyurmak, mutlu olabilmek için çalışır; çabalar. Her türlü sıkıntıya katlanmaya çalışır ancak açlığa kimse katlanamaz. Aç kalan insan zararlı insandır, ne yapacağını bilemez. Vücudu içinde bu geçerlidir; rahat olamaz, uyku dahi uyuyamaz.

Kısaca açıklaması : İnsan hayatta karşılaştığı her türlü sıkıntıya katlanılır, fakat yaşamak için temel gereksinim olan besin ihtiyacına, açlığa katlanılmaz.

Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Her türlü durumun üstesinden gelebilirim ama açlığa gelemem. Onun İçin “acıyan uyumuş,acıkan uyumamış” misali.

Açıklama ve kompozisyon :  Açlık, insanlar için dayanılması en güç durumlardan birisidir. İnsanların düşünce yeteneklerini ve kabiliyetlerin kaybettiği andır açlık. Aç olanı ne uyku tutar, ne çalışabilir, ne hayal kurabilir. Açın halinden aç olan anlar. Bununla beraber, “Nefsin terbiyesi” ile ilgili bu bilgi, bir nevi temsili bir anlatım olarak da değerlendirmek mümkündür. Bununla, nefsin açlıkla terbiye olduğu kadar başka bir şeyle terbiye edilmediği anlatılır.
Rivayete göre, Cenâb-ı Hak nefse:

– Ben kimim, sen kimsin? diye sormuş. Nefis de:

– Ben benim, sen sensin! diye cevab vermiş. Bunun üzerine Allah ona azab vermiş, Cehenneme atmış, sonra yine sormuş:

– Ben kimim, sen kimsin?

Nefsin cevabı aynı olmuş:

– Ben benim, sen sensin!

Hangi azâbı verdiyse, nefis gurur ve enaniyetinden vazgeçmemiş. Nihayet uzun süre aç bırakarak
bir nevi oruç tutturmuş, sonra tekrar sormuş:

– Ben kimim, sen kimsin?

Nefis bu sefer şu cevabı vermiş:

– Sen benim Rabb-i Rahîmimsin, bense senin âciz bir kulun..

Bizler elimizdekinin kıymetini bilmeyip, en kutsal yiyeceğimiz olan ekmeği bile onca israf ederken, açlık ve sefalet içinde yaşayan insanları düşünmüyoruz bile. ‘’Komşusu aç iken kendisi tok yatan bizden değildir.’’ Sözünün hiç mi ehemmiyeti yok bizim için? Komşu deyince aklımıza sadece evimizle bitişik hanelerde oturanlar mı gelmeli? Elbette hayır. Dinimiz diğer insanlara yardım etmeyi, paylaşmayı, israf etmemeyi emreder.

Atalarımızın da dediği gibi, Allah kimseyi açlıkla sınamasın, kimseye o açlık duygusunu yaşatmasın. İşte bunun için en büyük görev aslında bizlere düşüyor. İnsanlara yardım etmeli, sahip olduklarımızı onlarla da paylaşmalıyız.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir