Destursuz Bağa Gireni Sopa İle Kovarlar İle İlgili Cümle ve Kompozisyon

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Destursuz bağa girilmez; gireni sopa ile kovarlar, girenin yediği sopayı Mevla bilir; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.

Destursuz bağa girilmez (gireni sopa ile kovarlar).
İnsanın özgürlüğü, bir başkasının özgürlüğünün başladığı yerde biter: Mülkiyet (sahip olma hakkı) kutsaldır ve kişinin iradesi dışına bir başkasına devredilemez. Bundan dolayı başkasına ait yerlere, canımız öyle istiyor diye, giremeyiz. İzin alınarak yapılması gereken bir iş için bir işi izin almadan yapan, bunun cezasını görür.

Kısaca anlamı : “Bir yere izinsiz girmek ya da bir işe izinsiz el atmak kötü karşılanır.” anlamında bir söz.

Cümle : Babamın odasına bşrden girince destursuz bağa girilmez; gireni sopa ile kovarlar oğlum dedi bana.

Açıklama ve kompozisyon : Günlük hayatımızda gerek kendimize ait gerekse başkalarının bulunduğu mekânlara girer çıkarız. Elbette bu durum, mü’min bir kimse için belirli bir âdâb içinde gerçekleşecektir. İzin isteme âdâbı, büyük ve küçüğün görevidir. İslam‘da bunun özel yeri bulunmaktadır. İzin alınmadan girilmeyecek bir yere girmeye, yapılmayacak bir işi yapmaya kalkan kimse, bunun cezasını fazlasıyla çeker. Ayrıca Kur`ân-ı Kerim, izin isteme konusunu iki ayrı yerde detaylıca anlatır:

“Ey inananlar, evlerinizden başka evlere izin almadan, seslenip sahiplerine selâm vermeden girmeyin. Eğer düşünürseniz bu sizin için daha iyidir.” Eğer evde kimseyi bulamazsanız, yine de size izin verilmedikçe içeriye girmeyin. Size, dönün denirse dönün. Bu, sizi daha çok temize çıkarır. Allah yaptıklarınızı bilir. Içinde menfaatiniz bulunan boş evlere girmenizde bir sorumluluk yoktur. Allah açıga vurduğunuzuda gizlediğinizi de bilir”. (Nûr (24) 27, 28184. Nûr (24) 58-59)

Her bağın bir sahibi vardır. Sahibinden izin almadan bağa giren ya bağcı tarafından kovalanır ya da şikayet edilir. Bu şekilde izin almadan kişi ise suçunu bilmeli ve cezasına da razı olmalıdır. Elbette bu sadece atasözünün somut anlamıdır. Bu atasözü hayatımızın diğer sahalarında da geçerlidir. Anlatmak istediği ise sahip olmadığımız bir şeyi izinsiz almamak, başkasının hakkını gasp etmemektir.

Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir