İnsan İnsanın Adam Adamın Şeytanıdır İle İlgili Cümle ve Kompozisyon

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İnsan insanın şeytanıdır; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.

İnsan insanın (adam adamın) şeytanıdır.
İnsanlar, yapıları gereği kıskançtırlar. Sağlam bir din duygusu ve ahlak anlayışı kazanmakla insan olgunlaşır, başkalarının elindekileri kıskanmamaya başlar. Ahlaken gelişmemiş, uygunsuz bir arkadaş, insanı doğru yoldan saptırır; kötülüğe sürükler.

Kısaca anlamı : Arkadaş seçiminde dikkatli ve özenli olmak gereklidir.Kötü arkadaş kişiyi yoldan çıkarır,saptırır” anlamında bir söz.

Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Babam hep kötü arkadaşdan sakın çünkü İnsan insanın (adam adamın) şeytanıdır.

Açıklama ve kompozisyon : Çoklukla görülür ki, kötü ve art niyetli kimi uygunsuz kişiler, bazı saf ve iyi niyetli kişileri kurdukları tuzaklarla doğru yoldan saptırıp yanlış yola sürüklerler. Arkadaş seçiminde dikkatli ve özenli olmak gereklidir. Kötü arkadaş kişiyi yoldan çıkarır, saptırır.

Hz Peygamberimiz Resulullah aleyhisselatu vesselam buyurdular ki:

“Kişi dostunun dini üzeredir. Öyleyse her biriniz, kiminle dostluk kuracağına dikkat etsin.” (Ebu Davud, Edeb, 19, Tirmizi, Zühd, 45)

Bu hadis, arkadaşlığın ehemmiyetine dikkat çekmektedir. O kadar ki, arkadaşlar birbirine ciddi tesirlerde bulunabilirler. Arkadaşlık neticesinde “din”le ifade edilen itikad, âdet, siret, ahlak gibi hususlarda benzemeler meydana gelmektedir. Başka bir hadisi şerifte de Peygember efendimiz şöyle buyurmuştur: “İyi arkadaşla kötü arkadaşın misali, misk taşıyanla körük çeken insanlar gibidir. Misk sahibi ya sana kokusundan verir veya sen ondan satın alırsın. Körük çekene gelince ya elbiseni yakar yahut da sen onun pis kokusunu alırsın.” İyi arkadaş misk satıcısına benzer, çünkü ondan dünyevi veya uhrevi bir fayda, bir nur bulaşacaktır. Hadis-i Şerif böyle kimselerle arkadaşlığa teşvik ettiği gibi uzaktan yakından dünyevi veya uhrevi bir zarar dokunacak kimselerle de samimi dostluk arkadaşlık etmemeyi istemiştir.

İnsan muhakkak arkadaşından etkilenir. Arkadaş sonunda kendi rengini arkadaşına verir. Bu nedenle de herkes iyi bir arkadaşla arkadaş olmalıdır ki, kendisindeki iyilikleri kaybetmesin, ondaki kötülükleri kapmasın. Bana arkadaşını söyle, senin kim olduğunu söyleyeyim diyen ünlü düşünür Mevlana, dostun dostu ne kadar etkilediğini anlatmaya çalışmaktadır. Bu nedenle iyi olmak isteyen kişi iyilerle, kötü olmak isteyen kişi ise kötülerle beraber olmalıdır.

Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir