Beyin Nasıl Çalışır Kısaca Hakkında Bilgi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beyin, vücudun kontrol merkezidir. Sinir sisteminden geçen bütün mesajları koordine ederek; bunları öğrenmemizi, anlamlandırmamızı ve hissetmemizi sağlar. Kafatası boşluğunun ön ve üst bölgesinde bulunur ve tüm omurgalılarda mevcuttur.

Beyin kafatasının içinde omurilik sıvısı denilen şeffaf bir sıvının içinde yüzer ve bu durum onu hem fiziksel hem de immünolojik olarak olarak korur. Aynı zamanda, nefes alma, kalp atışı, sindirim, gelişme ve kan basıncı gibi vücudun otomatik fonksiyonlarını kontrol eder.Nefes almak gibi hayatı işlevlerden açlık, susuzluk gibi diğerlerine, ve son olarak akıl yürütme, dikkat ve bellek gibi daha üst fonkfiyonlara kadar; bilinçli ya da bilinçsiz tüm bu işlevlerin yerine getirilmesinden beyin sorumludur.

Beyin, her birinin ayrı görevi olan üç bölgeye ayrılır. En üstteki büyük parçaya ana beyin adı verilir; düşünme, anlamlandırma ve hafızamızın çoğu buradan kontrol edilir. Arkadaki, doğru hareket edebilmenin ve koordinasyonun kontrol edildiği bölüme beyincik adı verilir. Tabandaki küçük bölgeye beyin sapı adı verilir; burası vücudumuzun çoğu otomatik fonksiyonunun işlemden geçtiği ve kontrol edildiği yerdir.

Beyin Bölgeleri
Beyni basitçe iç içe geçmiş yumurta gibi üç tabakaya ayırabilir. Alt beyin—yumurtanın sarısı gibi iç tabaka olup kafatasının en alt kısmında bulunur. İlkel beyin, şuurumuzun dışında cereyan eden vücut faaliyetlerini idare eder ve reflektif davranışları kontrol eder. Bizi hayvandan ayıran beyin bölgeleri, şuurlu hareketleri ilgilendiren ikinci ve üçüncü beyin tabakalardır. Beynin limbik kısım yumurtanın beyaz kısmı gibi orta tabakayı teşkil eder. Duygularla ilgili davranışlar buradan kontrol edilir. Kalıcı hafızanın önemli bir parçası bu bölgededir. Çünkü orta beyinde “HİPOKAMP” adı verilen ve bilgilerin kalıcı hafızaya aktarılmasını sağlayan bir bölüm vardır. Hipokamp öğrenme faaliyetinde bir kayıt düğmesi gibi fonksiyon ifa eder. Bu yazımızda bilgileri zihnimize kaydetmemizi sağlayan beynin hipokamp bölgesi ile ilgili gerçekleri ve buluşları ele almaya çalışacağız.

Son olarak üçüncü beyin tabasını, yumurta kabuğunun altındaki ince zara benzetebileceğimiz Korteks adındaki üst beyin teşkil eder. Burası düşünme işlemlerinin yapıldığı bölgedir. Bu özelliği ile insan diğer canlılardan ayrılır. Bu bölge de kendi içinde, sağ lob ve sol lob olmak üzere birbirlerinden tamamen ayrı öğrenme fonksiyonları olan iki kısma ayrılır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir