Denizyıldızı Nasıl Görür

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Denizyıldızları, denizlerdeki meraklı hayvanlardan biridir. Denizyıldızı, hayvanlar âleminin derisi dikenliler şubesine bağlı Asteroidea sınıfından olan deniz omurgasızlarına verilen ortak ad. Dünya üzerinde, tropikal bölgelerden soğuk kutup denizi sularına kadar deniz tabanında 1.500 kadar denizyıldızı türü bulunur. Deniz kıyısından 6.000 m. derinliğe kadar olan bölgede yaşarlar.

Bu hayvanlar derilerinde bulunan dikenler sebebiyle “diken derili” hayvanlardandır. Tipik olarak merkezî bir disk ve beş kollu bir yapıya sahip olan denizyıldızlarının bazı türlerinin kol sayısı beşten fazladır. Üst ya da aboral yüzeyleri pürüzsüz, taneli ya da dikenli olabilir ve üst üste geçen plakçıklardan oluşur.

Vücutlarının ortasında, hem alt hem de üstte düğme şeklinde diskler vardır. Bu diskler yardımıyla deniz suyunu çekip bırakırlar. Denizyıldızları; üyelerinin düzleşmiş, yıldız şeklinde bir vücuda sahip olduğu ve erişkinlerinin merkezî bir disk ile dışa doğru uzanan çok sayıda ayağa sahip olduğu Asterozoa alt şubesinde yer alırlar. Aşağıda duran disk ağız görevi görür. Gözleri kollarının ucundadır ve omur çemberleri ile korunurlar. Çoğu, kaybettikleri ya da zarar görmüş kollarını ve vücut parçalarını yenileyebilir ve savunma amaçlı olarak kollarını vücutlarından ayırabilirler.

Kollarının altında oluklar vardır, oluklarda tüp gibi emici ayaklar bulunur. Bunlar hem hareket organı olarak hem de koku almak için kullanılır. Ayrıca göçmen olan bu denizyıldızının beslenme aktivitesi farklı organik maddelerden oluşan koloniler çıkmasına yardım ettiği için bunlarla beslenen balık, yengeç ve deniz kestanelerinin dağılımı ve populasyonları üzerinde önemli bir rol oynar.

Denizyıldızının yapabildiği en inanılmaz şeylerden biri istiridyeyi açabilmesidir. Dikenlerini istiridyenin herhangi bir yarısına yapıştırarak istiridye açılıncaya dek çekerler.

Deniz yıldızlarının gözleri vardır. Gözleri, küçük birimlerden (ommatidyumlardan) oluşmuştur. Bu birimler, yüksek netlikli bir resmin eşdeğerini üretir. Ayrıca Novodinia Americana’nın bedeni ışık da yayabilir. (Foto: Olga Zimina, Greenland Institute of Natural Resources) Bazı denizyıldızı türleri de hareket ederken kol uçlarını kıvırarak yukarıya döndürür ve dış uyaranlara karşı algılayıcı tüp ayakları ve gözleri için maksimum açıklığı sağlarlar. Her kolun ucunda yer alan minik gözlerle ışığı algılar. Beyni yoktur, fakat sinir bağları kollarındaki oluklarda asılıdır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir