Enzim Nedir ve Bize Nasıl Yardım Eder

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Enzimler, tüm canlılardaki kimyasal reaksiyonları hızlandıran moleküllerdir. Enzimler canlı hücreler içerisinde üretilen özel proteinlerdir. Enzimlerin proteinden oluşan kısmına apoenzim denir. Enzimler olmadan bu reaksiyonlar yavaş, çok yavaş gerçekleşir ya da hiç gerçekleşmez ve bu şekilde bir yaşam mümkün değildir. Enzimler beden için gereken hareketliliği vücuda sağlamakla görevlidir. İnsan vücudunda binden fazla enzim vardır. Enzimlerin esas iş yapan bölümü koenzim ya da kofaktör kısmıdır ve Enzimin protein olan bölümüne göre daha küçüktür. Enzimin hangi maddeye etki edeceğini protein kısmı belirler.

Her türün belirli bir görevi vardır. Enzimler olmadan insanlar, nefes alamaz, göremez, hareket edemez ve besinleri sindiremezler. Enzimlerin, vücuttaki doğal işlevlerine ek olarak birçok başka kullanım alanları da vardır. Üreticiler, enzimleri, birçok ürünün imalatında kullanır. Bazı deterjanlar, paslanmaya yol açan yağları veya proteinleri parçalayan enzimler içerir. Enzimler ayrıca, antibiyotik, bira, ekmek, peynir, kahve, şeker, sirke, vitamin ve diğer birçok ürünün imalatında kullanılır.

Eğer enzimler olmaz ise biyokimyasal olayların çoğu ya hiç gerçekleşmez ya da son derece yavaş gerçekleşir. Bu nedenle enzimler canlı dokuların bileşiminde az miktarda bulunmalarına rağmen çok önemli rolleri olan organik moleküllerdir. Her kimyasal tepkimenin başlayabilmesi için belirli bir enerjiye ihtiyaç vardır.

Doktorlar, yaraları temizlemek, kan pıhtılaşmalarını çözmek, kan kanserinin belli türlerini tedavi etmek ve penisiline karşı alerjiyi kontrol etmek için enzimleri ilaç olarak kullanır.

Doktorlar ayrıca, kandaki ve diğer vücut sıvılarındaki bazı enzim ölçümlerini, anemi, kanser, kan kanseri, kalp ve karaciğer yetmezliği gibi belli hastalıkların teşhisinde kullanırlar.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir